Dzisiaj mam już za sobą dwa, pierniki oczywiście.
Krajanką, którą upiekłam zachwyciłam się na warsztatach z Liską Mórawską. Nie tylko ja, wszyscy warsztatowicze co do jednego, nawet dzieci. Przy okazji pochwalę się, że tym razem asystowałam Elizie.
Upiekłam krajankę z jej przepisu i zajrzałam na swojego bloga, a tu, zapomniałam o nim całkowicie, bardzo podobny wypiek, z lutego, trochę za późno jak na świąteczny, który z kolei pożyczyłam od Patrycji z bloga Trufla..
Tak czy inaczej, krajanka jest wspaniała, tak świąteczna jak tylko świąteczny piernik może być.
Można ją upiec wcześniej, zapakować do puszki, będzie jeszcze lepsza, tylko czy doczeka...
Składniki:
ciasto
3 1/3 kubka mąki pszennej, w tym 1/2 kubka mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 1/3 kubka mąki pszennej, w tym 1/2 kubka mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 opakowania przyprawy piernikowej
szczypta soli
1/2 kubka miodu
szczypta soli
1/2 kubka miodu
3/4 kubka cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
do przełożenia: powidła śliwkowe i marcepan
1/2 kostki masła
1 jajko
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
do przełożenia: powidła śliwkowe i marcepan
Marcepan:
pasta migdałowa - ja kupiłam gotowy marcepan w kostce, można też zrobić samemu z przepisu poniżej
1/2 kubka cukru pudru
2 żółtka
1/3 kubka mąki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
pasta migdałowa - ja kupiłam gotowy marcepan w kostce, można też zrobić samemu z przepisu poniżej
1/2 kubka cukru pudru
2 żółtka
1/3 kubka mąki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Pasta migdałowa:
1 1/2 kubka migdałów mielonych migdałów
1 1/2 kubka cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli
1 1/2 kubka migdałów mielonych migdałów
1 1/2 kubka cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli
Składniki wymieszałam i wyrobiłam na gładką masę. Schłodziłam w lodówce, masa musi być zimna przed kolejnym etapem.
Przygotowanie marcepanu:
Pastę migdałową roztarłam z cukrem pudrem, dodałam pozostałe składniki i dobrze wymieszałam.
Lukier:
1 kubek cukru pudru
3 łyżki brandy (alkohol można w całości zastąpić sokiem z cytryny czy pomarańczy)
Przygotowanie marcepanu:
Pastę migdałową roztarłam z cukrem pudrem, dodałam pozostałe składniki i dobrze wymieszałam.
Lukier:
1 kubek cukru pudru
3 łyżki brandy (alkohol można w całości zastąpić sokiem z cytryny czy pomarańczy)
1 słoik powideł śliwkowych, najlepiej domowej roboty
Jak zrobiłam:
1. Rozgrzałam piekarnik do 180'C. Blaszkę 36 x 25cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
2. Mąkę wymieszałam z proszkiem, sodą i solą, dodałam grubo posiekane orzechy i skórkę.
Miód, cukier i masło rozgrzałam w dużym rondlu, dodałam przyprawę piernikową i całość wymieszałam.
Dodawałam porcjami mąkę, ciągle mieszając, ciasto powinno odchodzić od ścianek rondla.
Zdjęłam z ognia, żeby lekko przestygło, dodałam jajko i wymieszałam dokładnie. Na blacie szybko wyrobiłam ciasto.
3. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą rozwałkowałam na prostokąt wielkości rozmiarów blaszki. Jedną przeniosłam na spód blaszki, wyłożyłam na nią masę marcepanową, a na marcepanie rozprowadziłam warstwę powideł śliwkowych. Przykryłam drugą częścią ciasta.
Piekłam 25 - 30 minut, aż wierzch leciutko się zrumienił.
Wyjęłam, lekko przestudziłam i jeszcze ciepłe polukrowałam. Po wystudzeniu pokroiłam na kawałki.
Można przechowywać w szczelnej puszce.
Pysznie wygląda, lubię to połączenie, zwłaszcza piernik i powidła :D
OdpowiedzUsuń