Jakoś tak nie dawałam mu większych szans na powodzenie. A tu taka niespodzianka, mus okazał się rewelacyjny.
O dobroczynnym działaniu awokado jest już głośno od dawna, działa przeciwrakowo, równoważy hormony, pobudza metabolizm, ale, co najważniejsze, tłuszcz który zawiera działa na poziomie mitochondriów, blokując szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój komórek nowotworowych. To zupełnie nieistotne, że jest bogaty kalorycznie, to wynik zawartości dobrych wartościowych tłuszczów. Oprócz nich awokado jest pełne witamin, zawiera kwas foliowy, żelazo, magnez, długo by można wymieniać. No i do tego wszystkiego, pobudza system odpornościowy, pomaga regulować wagę, wspomaga pracę mózgu i oczyszcza wątrobę.
Po tym wstępie, mam nadzieję, nikogo nie trzeba przekonywać do tego owocu, a do tego w musie, najlepiej z poziomkami, jest wspaniałym deserem czy przekąską.
Składniki:
na 2-3 porcje
3 duże, dojrzałe awokado
3-6 łyżek mleka kokosowego
2 łyżki miodu
2-3 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
garść poziomek albo innych owoców ( jagody też będą wspaniale )
Jak zrobić:
Wszystkie składniki, awokado obrane ze skórki, mleko kokosowe, kakao, miód, olej kokosowy i wanilię wymieszaj w blenderze na gładką, puszystą masę. Wstaw do lodówki na 30 minut i podawaj z poziomkami albo innymi owocami, maliny czy jagody też będą doskonale.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz