Zainteresowałam się tematem wartości odżywczych ziemniaków i okazuje się, że ich zła sława jest bezpodstawna a zła opinia niesprawiedliwa. Są niskokaloryczne i pełne witamin i minerałów jak potas, fosfor, i nawet magnez, szczególnie te młode, zawierają również białko jakościowo porównywalne do białka z soi.Tuczą, owszem, polane sosem, rozgotowane czy są podane z za dużą ilością tłuszczu.
To jeść ziemniaki czy nie? Zdecydowanie jeść.
Wartość energetyczna 100g ugotowanych to zaledwie 86kcal.
Są cennym źródłem witaminy C, a najwięcej jest jej w młodych bulwach, jedna średniej wielkości zawiera około 16mg, a dzienne zapotrzebowanie to 60mg. Do tego, można je przygotować i jadać na wiele sposobów, na zimno i ciepło, pieczone, gotowane, w sałatkach, można je przygotować wcześniej i wieczorem, kiedy nie ma czasu ani sił na gotowanie, wyjąć z lodówki, polać dressingiem i pełnowartościowa kolacja gotowa.
Składniki:
2 porcje
8-10 średnich młodych ziemniaków
7-8 rzodkiewek
4-5 zielonych szparagów
3 jajka
garść koperku, posiekanego
sól, pieprz
dressing:
1/3 kubka oliwy virgin
1 duża łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu płynnego
Jak zrobić:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, wystudzić, pokroić w plasterki, zostawiając łupinki. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, obrać ze skorupki, pokroić na ćwiartki. Szparagi zielone umyć, obłamać odrobinę końce, pociąć na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Umytą rzodkiewkę pokroić w plasterki.
Składniki dressingu bardzo dobrze wymieszać, prawie ubić na emulsję, odstawić, żeby się przegryzły.
Warzywa ułożyć na dużym talerzu, zaczynając od warstwy ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem, ułożyć ćwiartki jajka, polać całość dressingiem.
Ciekawa ta sałatka, chętnie się na nią skuszę :)
OdpowiedzUsuńciekawa i prosta, lekka i dietetyczna, warto spróbować :)
UsuńWiosna na talerzu, pychota.
OdpowiedzUsuńdzięki Olka, i lato na talerzu też :)
Usuń