poniedziałek, 6 czerwca 2016

placek drożdżowy z truskawkami i borówkami

Piętrzące się na straganach stosy dorodnych, lśniących, czerwonych z zielonymi ogonkami i w kropeczki z pestek truskawek to sygnał, że nastała pora na placki i tarty. Tak jest, czas start.
Tarty piekę zawsze, nawet zimą, z zimowymi owocami, i też są pyszne, jednak letnie nie mają sobie równych. Kiedy byłam dzieckiem, nie lubiłam placków drożdżowych, były dla nudne, bułkowate, a jedyną atrakcją była kruszonka, którą wydłubywałam zostawiając w placku dziury i kratery i wzbudzając oburzenie i obrzydzenie pozostałych członków rodziny. Teraz jest inaczej, może niestety, bo uwielbiam ciasto drożdżowe, z owocami i bez, szczególnie na śniadanie, i tylko zdrowy rozsądek powstrzymuje mnie przed pieczeniem placków i drożdżówek częściej niż raz, dwa razy w miesiącu. Bieganie, a potem objadanie się ciastem, to mija się z celem, chociaż i tak najczęściej tak to właśnie jest. Zawsze ma miejsce ten sam scenariusz, zaraz po pochłonięciu ciasta solenna obietnica, że od jutra już koniec. I tak w kółko.
Przepis, z małymi modyfikacjami, pochodzi z mojewypieki.


















  






Składniki:

4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g świeżych
1/2 kubka letniego mleka
1/2 kubka mąki pszennej ( użyłam mąki eko pszennej chlebowej 700 )
1/4 łyżeczki cukru

ciasto:
1/2 kubka letniego mleka
1/2 kubka cukru  ( ja użyłam ksylitolu )
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
otarta skórka z połowy cytryny
szczypta soli
70g masła roztopionego
1 jajko
1 żółtko
2 i 3/4 kubka mąki pszennej
truskawki - około 500g, garść borówek ( opcjonalnie )

kruszonka:
180 g mąki pszennej
100 g cukru ( użyłam ksylitolu )
cukier waniliowy - 16 g
120g roztopionego masła
1/4 łyżeczki cynamonu




Jak zrobić:

Zacznij od zaczynu: w dużym naczyniu wymieszaj mleko z drożdżami, dodaj mąkę, cukier i wymieszaj. Przykryj i dostaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wtedy dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, ale będzie dość kleiste, nie przejmuj się, przykryj i ostaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Moje wyrastało około 1 1/2 godziny.
Opłucz truskawki, wysusz dokładnie i pokrój na połówki albo ćwiartki.Odstaw.
Przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym, zalej gorącym roztopionym masłem, szybko zagnieć na kruszonkę, odstaw do lodówki.
Dużą blachę 30 x 40cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę, rozprowadź równo na spodzie. 
Ułóż kawałki truskawek i borówki na całej powierzchni, posyp kawałkami kruszonki, przykryj o odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
Piecz w 180'C przez 50 - 60 minut, aż będzie rumiany z wierzchu, a patyczek suchy.







2 komentarze: