sobota, 2 października 2021

Tarta gryczana z gruszkami i kremem waniliowym, wegańska, też bezglutenowa

Czy ciasta wegańskie mogą być konkurencyjne dla tych tradycyjnych? Oczywiście, że mogą, pod warunkiem, że są robione według dobrych, sprawdzonych przepisów.

Taka właśnie jest tarta, którą proponuję dzisiaj. Próbowałam, kombinowałam i jest. 

Gryczano orkiszowy spód do tarty ma doskonałą fakturę, jest kruchy i chrupiący, lepszy od tradycyjnego z mąki pszennej i masła. Smakuje ciekawie, orzechowo, jest w nim głębia, jedząc odkrywasz kolejne pokłady. Spód można zrobić całkowicie z mąki gryczanej, jeżeli ma być bezglutenowy. Dodanie mąki orkiszowej łagodzi lekką goryczkę i tępy smak gryki, powoduje, że w smaku spodu pojawia się maślana łagodna nuta. 

Tyle o spodzie. Znacznie większym wyzwaniem było zrobienie wegańskiego kremu. Można, oczywiście, ułożyć owoce bezpośrednio na podpieczonym spodzie, podpiec całość delikatnie i podawać posypane cukrem pudrem i płatkami migdałów, też będzie pysznie. Ale tu właśnie chodzi o krem, i to waniliowy, imitujący krem na bazie jajek. Wszyscy go kochają, warto więc się trochę wysilić i zrobić tartę absolutnie najlepszą. Jeżeli będziecie się trzymali przepisu, krem uda się z całą pewnością. 

Zdjęć zrobiłam niestety niewiele, nie zdążyłam, tarta zniknęła błyskawicznie, zróbcie ją, a sami zobaczycie.















spód:

forma okrągła o średnicy 27-28cm


130g mąki orkiszowej jasnej TYP 700

100g mąki gryczanej (w wersji bezglutenowej 230g gryczanej)

20g mąki ziemniaczanej

130g oleju kokosowego

duża szczypta soli

zimna woda - w zależności od potrzeby


krem:

1 kubek nerkowców, namoczonych co najmniej 2 godziny wcześniej

1/2 kubka mleka roślinnego

3 łyżki soku z cytryny

ziarna wanilii z 1 laski

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju kokosowego

syrop z agawy albo syrop klonowy, albo połączenie obu, ilość w zależności od tego, jak słodki ma być krem

szczypta soli


2-3 gruszki obrane ze skórki, pokrojone na kawałki

garść borówek 

2-3 łyżki cukru kokosowego

1/4 - 1/3 łyżeczki kardamonu

2-3 łyżki soku z cytryny

liście mięty, posiekane





Jak zrobić

spód:

wymieszaj obie mąki, mąkę ziemniaczaną i sól, dodaj olej kokosowy, rozetrzyj z mąką, dodaj odrobinę zimnej wody i szybko zagnieć w miarę gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż do lodówki na 25-30 minut.

Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na papierze przez folię, przenieś razem z papierem do formy, wylep nim spód dokładnie, razem z brzegami. Nakłuj w kilku miejscach, włóż do zamrażalnika na 20 minut, aż całkowicie zamarznie, tak, że nie można w ciasto wcisnąć palca. Piecz w dobrze rozgrzanym do 190' piekarniku przez 20-25 minut, aż będzie złocisty.

W międzyczasie w misce wymieszaj owoce z sokiem z cytryny i przyprawami, za wyjątkiem cukru.

Orzechy nerkowca odsącz, osusz dobrze i zblenduj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dobrze ubij mikserem na puszystą masę.

 Ułóż odsączone owoce na podpieczonym spodzie, posyp cukrem kokosowym. Wylej masę kremową na owoce, posyp połową liści mięty, piecz w 180' przez około 20-25 minut, aż krem będzie złocisty i ścięty. Przed podaniem tarta musi całkowicie wystygnąć. Posyp ją dodatkowo liśćmi mięty i posiekanymi migdałami blanszowanymi (opcjonalnie).













2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie, z analizy składników wynika, że smak będzie również wspaniały 👌

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, smakuje pysznie, nieskromnie muszę przyznać :)

      Usuń