Czy ciasta wegańskie mogą być konkurencyjne dla tych tradycyjnych? Oczywiście, że mogą, pod warunkiem, że są robione według dobrych, sprawdzonych przepisów.
Taka właśnie jest tarta, którą proponuję dzisiaj. Próbowałam, kombinowałam i jest.
Gryczano orkiszowy spód do tarty ma doskonałą fakturę, jest kruchy i chrupiący, lepszy od tradycyjnego z mąki pszennej i masła. Smakuje ciekawie, orzechowo, jest w nim głębia, jedząc odkrywasz kolejne pokłady. Spód można zrobić całkowicie z mąki gryczanej, jeżeli ma być bezglutenowy. Dodanie mąki orkiszowej łagodzi lekką goryczkę i tępy smak gryki, powoduje, że w smaku spodu pojawia się maślana łagodna nuta.
Tyle o spodzie. Znacznie większym wyzwaniem było zrobienie wegańskiego kremu. Można, oczywiście, ułożyć owoce bezpośrednio na podpieczonym spodzie, podpiec całość delikatnie i podawać posypane cukrem pudrem i płatkami migdałów, też będzie pysznie. Ale tu właśnie chodzi o krem, i to waniliowy, imitujący krem na bazie jajek. Wszyscy go kochają, warto więc się trochę wysilić i zrobić tartę absolutnie najlepszą. Jeżeli będziecie się trzymali przepisu, krem uda się z całą pewnością.
Zdjęć zrobiłam niestety niewiele, nie zdążyłam, tarta zniknęła błyskawicznie, zróbcie ją, a sami zobaczycie.
spód:
forma okrągła o średnicy 27-28cm
130g mąki orkiszowej jasnej TYP 700
100g mąki gryczanej (w wersji bezglutenowej 230g gryczanej)
20g mąki ziemniaczanej
130g oleju kokosowego
duża szczypta soli
zimna woda - w zależności od potrzeby
krem:
1 kubek nerkowców, namoczonych co najmniej 2 godziny wcześniej
1/2 kubka mleka roślinnego
3 łyżki soku z cytryny
ziarna wanilii z 1 laski
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju kokosowego
syrop z agawy albo syrop klonowy, albo połączenie obu, ilość w zależności od tego, jak słodki ma być krem
szczypta soli
2-3 gruszki obrane ze skórki, pokrojone na kawałki
garść borówek
2-3 łyżki cukru kokosowego
1/4 - 1/3 łyżeczki kardamonu
2-3 łyżki soku z cytryny
liście mięty, posiekane
Jak zrobić
spód:
wymieszaj obie mąki, mąkę ziemniaczaną i sól, dodaj olej kokosowy, rozetrzyj z mąką, dodaj odrobinę zimnej wody i szybko zagnieć w miarę gładkie, elastyczne ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż do lodówki na 25-30 minut.
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na papierze przez folię, przenieś razem z papierem do formy, wylep nim spód dokładnie, razem z brzegami. Nakłuj w kilku miejscach, włóż do zamrażalnika na 20 minut, aż całkowicie zamarznie, tak, że nie można w ciasto wcisnąć palca. Piecz w dobrze rozgrzanym do 190' piekarniku przez 20-25 minut, aż będzie złocisty.
W międzyczasie w misce wymieszaj owoce z sokiem z cytryny i przyprawami, za wyjątkiem cukru.
Orzechy nerkowca odsącz, osusz dobrze i zblenduj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dobrze ubij mikserem na puszystą masę.
Ułóż odsączone owoce na podpieczonym spodzie, posyp cukrem kokosowym. Wylej masę kremową na owoce, posyp połową liści mięty, piecz w 180' przez około 20-25 minut, aż krem będzie złocisty i ścięty. Przed podaniem tarta musi całkowicie wystygnąć. Posyp ją dodatkowo liśćmi mięty i posiekanymi migdałami blanszowanymi (opcjonalnie).
Wygląda obłędnie, z analizy składników wynika, że smak będzie również wspaniały 👌
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakuje pysznie, nieskromnie muszę przyznać :)
Usuń