niedziela, 14 listopada 2021

Bułeczki drożdżowe błyskawiczne, wegańskie

 Były mi potrzebne na już bułeczki, a był już wieczór. Ten przepis na szybkie bułeczki warto mieć pod ręką kiedy pojawi się taka potrzeba. Często mamy ochotę na świeże pieczywo na śniadanie, szczególnie w weekendy, wtedy bułeczki będą idealne. Może przepis przyda się jeszcze dzisiaj, na lunch czy kolację? Szybko go podaję, bez zbytniego przedłużania. Przy najbliższej okazji z pewnością popiszę trochę dłużej. Dodam tylko, że bułeczki są puszyste, mięciutkie w środku a chrupiące na wierzchu, a takie wszyscy lubimy i tego oczekujemy od pieczywa. Idealne zarówno na wytrawnie jak i z konfiturą czy miodem, na słodko.






























Składniki:

na 10-12 małych bułeczek, o średnicy 10-11cm


1 opakowanie suchych drożdży - 7-8g, albo 20g drożdży świeżych, ja użyłam świeżych

450g mąki pszennej, ja użyłam mąki manitoba, najlepsza mąka to pszenne typ 500-550

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 kubek ciepłej wody

1 duża łyżka oliwy virgin

sezam biały albo czarny, jaki lubicie, do posypania wierzchu

kilka łyżek mleka roślinnego, ja użyłam migdałowego, do posmarowania wierzchu





jak zrobić:

zrób rozczyn drożdżowy: w miseczce wymieszaj 2-3 łyżki ciepłej wody z drożdżami i cukrem, odstaw w ciepłe miejsce, najlepiej do piekarnika rozgrzanego do 35' jeżeli chcesz przyspieszyć proces. Kiedy rozczyn zacznie pracować - pienić się, jest gotowy.

W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj oliwę, wymieszaj, po środku zrób dołek, wlej resztę wody oraz rozczyn drożdżowy. Wymieszaj, najpierw łyżką, potem zacznij wyrabiać ręką. Wyrabiaj przez chwilę w misce, potem przenieś ciasto na blat mocno wysypany mąką, wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli za bardzo się klei podsypuj mąką, ale pamiętaj, że ciasto drożdżowe powinno być dość luźne, wyrabiaj delikatnie, nie rozcieraj, szybkimi ruchami. Kiedy ciasto będzie już dość zwarte i gładkie, i da się je zebrać w kulę, przełóż je do natłuszczonej miski, przykryj ją folią spożywczą albo ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, a najlepiej do ciepłego piekarnika na około 30 minut; ciasto powinno podwoić swoją objętość, moje urosło jeszcze większe nawet szybciej.

Wyjmij ciasto na wysypany mąką blat, wyrabiaj przez chwilę, uformuj wałek i podziel go na 12 porcji. Każdą porcję zwiń w kulkę, dobrze naciągając wierzch. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj bułeczki w odstępach 3-4cm, wierzch posmaruj mlekiem roślinnym, posyp sezamem. Piecz w 230' przez około 13 minut, aż będą złociste na wierzchu i pod spodem. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz