Dzisiaj krótki post, taki praktyczny, przyda się kiedy zabraknie Wam pomysłu na obiad. Do tego, jest to obiad bezglutenowy, pełnowartościowy, no i pyszny.
Lekkie, dietetyczne jedzenie zawsze się sprawdza, warto mieć pod ręką takie danie, w miarę szybkie, a na pewno bardzo łatwe w przygotowaniu i niewymagające jeżeli chodzi o składniki. Lubię wtedy makaron al dente z oliwą, czosnkiem i chilli, prosty i lekki, chociaż nie wiem, czy taki pożądany dietetycznie. Jeszcze lżejszy i bardziej dietetyczny jest ryż. Jeżeli jest bez sosu, najwyżej skropiony oliwą, a do tego z warzywami, nasz system trawienny będzie szczęśliwy. Dobrze taki przepis mieć pod ręką, kiedy przyjdzie moment pustki w głowie na temat "co na obiad" można po niego sięgnąć i nie tracić czasu na poszukiwania inspiracji. Ryż smakował obłędnie, a że zrobiłam go dużo, jak to ja, został do następnego dnia. Po delikatnym odgrzaniu na patelni, można też w piekarniku, smakował jeszcze lepiej, żałowaliśmy, że nie było go więcej.
Składniki:
na 3 porcje
1 kubek ryżu basmati, może być inny, przepłukanego na sicie, aż woda będzie leciała zupełnie czysta
1/3 dyni hokaido, bez pestek, pokrojona w plastry
1 średnia cukinia, pokrojona w dużą kostkę
1 średnia biała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
200g pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 papryka czerwona
oliwa virgin
sól do smaku
pieprz biały
chilli albo pieprz cayenne
2 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w drobną kosteczkę
1/2 łyżeczki curry, opcjonalnie
1 pęczek natki pietruszki, listki, posiekane (ja nie miałam, ale jest doskonała)
chlust białego wina, opcjonalnie
jak zrobić:
blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 200'. Plastry dyni i kostki cukinii ułóż na blaszce. Posyp solą i pieprzem, skrop oliwą, dłońmi rozprowadź oliwę na warzywach. Z boku ułóż paprykę w całości, ze skórką. Piecz przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie i delikatnie przypieczone na krawędziach, a papryka czarna na wierzchu. Po wyjęciu papryka opadnie, kiedy lekko wystygnie będzie można łatwo zdjąć skórkę, wyjąć nasiona i pokroić ją na kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone pieczarki i smaż, ale przez dobrych kilka minut nie mieszaj, potem raz przerzuć delikatnie. Dzięki nie mieszaniu pieczarki pozostają jędrne, nie puszczają wody, są złociste.
W średnim garnku rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę, powinna być przysmażona. Dodaj ryż, mieszaj, żeby go delikatnie opiec, jak w risotto, jeżeli chcesz dodać białe wino to zrób to teraz, dodaj wino i mieszaj, aż alkohol odparuje. Po 2-3 minutach zalej ryż wodą, około 1cm nad ryżem, dodaj szczyptę soli, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj szczelną pokrywką i gotuj przez 15 minut, aż wchłonie wodę. Wtedy wyłącz i zostaw w garnku. Nie zaglądaj do garnka podczas gotowania, jedynie pod koniec, kiedy odkryjesz pokrywkę spada ciśnienie w garnku i ryż gorzej się gotuje.
Pozostaje tylko połączyć wszystkie składniki, dodać przyprawy i świeży czosnek, delikatnie wymieszać. Teraz spróbuj i dopraw do smaku. Podawaj natychmiast, z zieloną sałatą z dressingiem vinaigrette będzie najlepszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz