niedziela, 23 grudnia 2012

ciastka z masła orzechowego przełożone czekoladą

Świąteczne menu zapewne wszyscy już dokładnie ułożyli, barszcze pyrkoczą w kuchniach, kapusta dochodzi, a makowce czekają na lukrowanie. Tak jest w mojej kuchni, ale jeszcze ciągle przychodzą mi do głowy pomysły kulinarne podpatrzone tu i tam, które starałam się zapamiętać przez ostatnie tygodnie z myślą o Świętach. I jeszcze mam naiwną nadzieję, że zostanie mi trochę czasu na ich wypróbowanie.
Jak co roku, ogrom zadań mnie przerósł. Staram się rozplanować wszystko wcześniej, zrobić to, co się da na zapas, ale i tak ostatnie godziny są pełne napięcia i obawy, czy zdążę.
Oczywiście, że nie zdążę ugotować i upiec wszystkiego, co bym chciała. Ale zamierzam bawić się w gotowanie również w Święta, kiedy będzie już tylko przyjemnością, bez pośpiechu, a przede wszystkim, nie w takiej dawce jak teraz.
Ale do rzeczy. W 'smitten kitchen cookbook', moim nowym nabytku książkowym, znalazłam między innymi ciekawymi, przepis na ciasteczka z masła orzechowego. Wyglądał tak doskonale, że  obiecałam sobie, że je zrobię je, choćby nie wiem co.
Na ciasteczkach, cookies, Amerykanie się znają z pewnością. Masło orzechowe jest w moim życiu bardzo ważne, no i ciasteczka kusiły mnie niesamowicie. I uległam, i zrobiłam, i bardzo je sobie chwalę, są zdecydowanie na mojej liście oznaczoną gwiazdką.
Są i świąteczne i sylwestrowe, słodko słone, a do tego z czekoladowym kremem w środku.





CHOCOLATE PEANUT BUTTER COOKIES
czyli CZEKOLADOWO ORZECHOWE CIASTECZKA MAŚLANE

Składniki:
ciastka:

115g  masła o temperaturze pokojowej
255g masła orzechowego, bez kawałków orzechów o temperaturze pokojowej
95g cukru brazowego
95g jasnego cukru brązowego
1 duże jajko
2 kubki, 250g mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli, najlepiej morskiej






krem czekoladowy:

230g gorzkiej czekolady
3 duże łyżki, 50g masła orzechowego, jak poprzednio, bez kawałków orzechów
2 duże łyżki, 30g masła
szczypta soli






Jak zrobiłam:
ciastka:

1.   W misce ubiłam mikserem masło na lekką masę, a potem dodałam masło orzechowe i nadal ubijałam, aż  wszystko się połączyło w masę o lekkiej konsystencji.

2.   Dodałam oba rodzaje cukru, ubijałam, potem jako jajko, w dalszym ciągu wszystko ubijałam.

3.   W osobnej misce połączyłam suche składniki czyli mąkę, sodę i sól. Po wymieszaniu wsypałam do masy z masła. Mieszałam mikserem na niskich obrotach, żeby się wszystko połączyło, ale nie za długo. Ciasto powinno być gęste i grudkowate.

4.   Podzieliłam ciasto na dwie części, uformowałam z nich wałki o średnicy około 2.5 - 3cm. Każdy z nich zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na ponad 30 minut. Ciasto można włożyć na kilka minut do zamrażalnika, a dopiero kiedy jest lekko utwardzone, przełożyć do lodówki.

5.   Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. 






6.   Wałki ciasta wyjęłam z lodówki i pokroiłam na 1cm kawałki. Ułożyłam je na blaszce, zostawiając miedzy nimi odstępy, bo trochę urosną. Piekłam przez około 12 minut, aż były przyrumienione. Wyjęłam i ostudziłam na kratce.


   


krem/ nadzienie:

W kąpieli wodnej, czyli garnuszku umieszczonym na większym garnku z gotującą wodą, rozpuściłam czekoladę z masłem, zwykłym i orzechowym, i szczyptą soli, mieszając energicznie, aż całość była idealnie gładkim kremem. Krem wychłodziłam, aż był sztywny, ale ciągle można go było rozsmarować.
Nakładałam go, około 1 łyżeczkę na ciastko, lekko rozsmarowywałam i przykrywałam drugim ciastkiem, lekko dociskając. Krem zesztywnieje i połączy ciastka idealnie.





Ciastka są tak ładne, że można je wykorzystać jako słodki prezent, obwiązując wstążką, albo pakując w torebkę celofanową.
Posłużą jako miły prezent przy wpadaniu z wizytą przez cały okres świąteczny.








Kapusta z grzybami i barszcz w fazie wstępnej..








5 komentarzy:

  1. Wszystko wygląda cudownie :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Magicznych i przytulnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo serdeczności i miłości w nadchodzącym Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  3. Świąt wypełnionych radością i miłością,
    niosących spokój i odpoczynek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie te ciasteczka, musiały być przepyszne!
    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń