środa, 22 maja 2013

sałatka z młodego ziemniaka i fenkuła, z oliwkami, cytryną i sumakiem

Wiosna, wiosna, i stąd u mnie krótka przerwa w pieczeniu słodkich wypieków i chwila na uzupełnienie przepisów na zdrowe i lekkie dania.
No i oczywiście, powrót do lekkiej kuchni wschodniej, a dokładnie libańskiej, mojej ulubionej.
Ta kuchnia uchodzi za najzdrowszą i najlepszą, każdy gourmet, czyli smakosz i znawca wymieni ją jako jedną z pierwszych zapytany, która kuchnia jest na topie.
Mamy czas młodych ziemniaków i świeżych smaków, pikników i grillowania. Sałata z ziemniaczków i fenkuła jest szybka i .łatwa w przygotowaniu, dodatki zmieniają jej smak na lekko orientalny i świeży. Ja ją zrobiłam i pokochałam, a nowa porcja fenkuła już czeka w lodówce na kolejną edycję.





czas przygotowania: 15 minut
dla 5 - 6 osób

Składniki:

200g młodych ziemniaczków
2 bulwy fenkuła, czyli kopru włoskiego, pokrojonego na cieniutkie plasterki
około 100g zielonych oliwek, bez pestek
2 duże łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżeczka mielonego sumaka - można go dostać w sklepach z arabską żywnością
sól, pieprz


dressing:

około 4 łyżek oliwy virgin
1 łyżeczka musztardy z gorczycą
sok z 1 cytryny



  



Jak zrobiłam:

1.   Ziemniaczki gotowałam przez 10 - 15 minut, aż były miękkie, ale nie mogą się rozgotwać. Odlałam wodę, ziemniaki ostudziłam. Potem pokroiłam je na połówki; moje były trochę za duże, musiałam niektóre kroić na ćwiartki. Ułożyłam w dużej misce.

2.   Do miski dodałam fenkuł, oliwki i pietruszkę.





 
  
3.   Wszystkie składniki dressingu wymieszałam bardzo energicznie, aż dobrze się połączyły. 

4.   Polałam dressingiem składniki w misce, lekko je przerzuciłam, aż się oblały sosem. Doprawiłam solą i pieprzem, a na końcu posypałam sumakiem.

Sałata jest najlepsza podana natychmiast po zrobieniu, ale część przechowana w lodówce, też była doskonała.

UWAGA:  na zdjęciu nie ma sumaka, bo zapomniałam posypać sałatę przed zrobieniem zdjęć. Sumak daje piękną purpurową barwę i ciekawy smak, ale jeżeli go nie macie, smak sałaty i tak będzie doskonały.





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam młode ziemniaczki! Ale sałatki z nimi w roli głównej nigdy nie robiłam :-) Czuję, że warto to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Maju, sałatka wygląda pysznie :) Niestety , czego żałuje nie znam za bardzo kuchni libańskiej, ale patrząc na tę sałatkę muszę się koniecznie w niej podszkolić :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda, szkoda, że nie mam ziemniaczków też bym sobie taką zrobiła

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka sałatka akurat nie dla mnie, bo nie przepadam za ziemniakami ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. A dla mnie jak najbardziej, dla mnie fenkuł to zbawienie:)

    OdpowiedzUsuń