niedziela, 21 lipca 2013

francuska tarta z bobem i chorizo na serach

Tarty są nie tylko pyszne, są przepiękne, a do tego na zdjęciach wyglądają bajecznie.
Jakiś czas temu zrobiłam tartę z zielonymi szparagami, zdjęcia i przepis są oczywiście na blogu.
W ramach imprezy Zbliżenie na Jedzenie zorganizowanej przez Reformę, odbyła się aukcja zdjęć Blogerów Wielkopolskich, między innymi  mojej tarty ze szparagami. Znalazł się chętny, nawet nie jeden, a z tego co słyszałam od przegranego, podobno nabył ją Grzegorz Łapanowski, który prowadził przy okazji tej imprezy warsztaty kulinarne dla dzieci.
Tak mnie to uskrzydliło, że mój dzisiejszy przepis też jest na temat tarty i też z zielonym nadzieniem; dzisiaj młody bób z chorizo, moją ulubioną kiełbasą hiszpańską.
Składniki pasują doskonale do siebie, zarówno smakowo jak i kolorystycznie.








Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
200g młodego bobu
2 kiełbaski chorizo, pokrojone w plasterki i podsmażone
150g sera ricotta
100g sera cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
oliwa
sól, pieprz






Jak zrobiłam:

1.   Formę do tarty 20x20cm wyłożyłam papierem do pieczenia, a potem jej spód wylepiłam/wyłożyłam ciastem francuskim.

2.   Bób ugotowałam w osolonej wodzie i obrałam z łupinek.

3.   Kiełbasę chorizo pokroiłam na plasterki i obsmażyłam na gorącej patelni bez tłuszczu; z kiełbasy czerwony, pikantny tłuszcz sam się wytopił. 

4.   Ser ricotta wymieszałam ze startym cheddarem. Lekko doprawiłam pieprzem.

5.   Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Spód tarty nakłułam w kilku miejscach widelcem i podpiekłam przez 15 minut, aż stał się złocisty. Potem lekko przestudziłam i rozprowadziłam na nim mieszaninę serów.  

6.   Na warstwie serów ułożyłam bób i chorizo. Delikatnie skropiłam oliwą. Zapiekałam przez 15 - 20 minut, aż brzegi ciasta się zrumieniły.






Tartę podałam z sałatą z dressingiem z oliwy, cytryny i odrobiny czosnku. Do tego różowe wino, pycha! Czego więcej trzeba w ciepły, letni wieczór.






7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie tarty... Bób, ser, chorizo, pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie:-), wygląda pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostre chorizo z delikatnym, maślanym bobem, super kompozycja!

      Usuń
  3. Maju pysznie wygląda, chętnie bym spróbowała tego połącznie z chorizo :)

    OdpowiedzUsuń