Piekę jeden po drugim, bo imprezy kulinarne latem dają okazje do zaprezentowania umiejętności.
Wczoraj miała miejsce kolejna edycja śniadań niedzielnych na placu Wolności w ramach Malta Festiwal. Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, moje ciasta również; nie został ani kawałek!
Do imprezy jeszcze wrócę, ale dzisiaj zupełnie co innego.
Latem warzywa kuszą i same podsuwają pomysły. A placuszki cukiniowe to nie tylko łatwy obiad, ale również zdrowy i doskonały.
Na Korfu Grecy uważają, że to ich tradycyjne danie, ale my w Polsce jesteśmy mistrzami w smażeniu placków i naleśników różnego rodzaju, a cukiniowe są jednymi z ulubionych.
Wymyśliłam na poczekaniu kolejną recepturę na łatwe placki.
Placuszki cukiniowe z maślanką:
składniki:
1 średnia cukinia
około 1 1/2 kubka mąki
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
około 3/4 kubka maślanki
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak zrobiłam:
1. Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach, to samo zrobiłam z cebulą. Czosnek rozgniotłam praską i wymieszałam wszystko.
2. Dodałam maślankę i wymieszałam. Jajka dodawałam po jednym i rozprowadzałam w masie dokładnie.
3. Stopniowo wsypywałam mąkę, cały czas mieszając, aż uzyskałam konsystencję gęstej śmietany.
4. Doprawiłam solą i pieprzem.
5. Na patelni rozgrzałam olej. Łyżką nakładałam porcje ciasta, rozprowadzałam je na patelni równo i smażyłam, aż były złociste po obu stronach.
Do placuszków najlepszy będzie jogurt grecki, można je również posypać ziołami.
Ja wykorzystałam ser biały śmietankowy, który miałam w lodówce, i którego zwykle używam do zrobienia nadzienia do naleśników.
nadzienie z serka śmietankowego:
1 opakowanie (250g) serka śmietankowego
1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na dużej ilości oleju
kilka ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych ze skórki i rozgniecionych widelcem
sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam na gładką masę. Placuszki przekładałam nadzieniem i podawałam z jogurtem greckim.
bardzo lubię takie:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z cukinią związane:-) placuszki juz też nie raz się u nas pojawiały, chociaż rzeczywiście nigdy nie dodawałam do ciasta maślanki, trzeba będzie wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńChyba zaserwuję sobie cukiniowe placki na jutrzejszy obiad! :)
OdpowiedzUsuńPycha :) Bardzo delikatnie i apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, ale czy zamiast maślanki można dać kefir?
OdpowiedzUsuńjasne, spokojnie!
UsuńWypróbowałam i są pyszne :) W sam raz na szybki letni obiad! Pozdrawiam serdecznie i gratuluję naprawdę ciekawych oraz smacznych przepisów i oczywiście zmysłu smaku :)!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu! staram się, a poza tym bardzo lubię wyszukiwanie, komponowanie i wypróbowywanie tych przepisów:)
Usuń