poniedziałek, 15 lipca 2013

placuszki cukiniowe z maślanką, bez których lato jest nic nie warte

Ostatnimi czasy szaleję ze słodkimi wypiekami.
Piekę jeden po drugim, bo imprezy kulinarne latem dają okazje do zaprezentowania umiejętności.
Wczoraj miała miejsce kolejna edycja śniadań niedzielnych na placu Wolności w ramach Malta Festiwal. Wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem, moje ciasta również; nie został ani kawałek!
Do imprezy jeszcze wrócę, ale dzisiaj zupełnie co innego.
Latem warzywa kuszą i same podsuwają pomysły. A placuszki cukiniowe to nie tylko łatwy obiad, ale również zdrowy i doskonały.
Na Korfu Grecy uważają, że to ich tradycyjne danie, ale my w Polsce jesteśmy mistrzami w smażeniu placków i naleśników różnego rodzaju, a cukiniowe są jednymi z ulubionych.
Wymyśliłam na poczekaniu kolejną recepturę na łatwe placki.



 


Placuszki cukiniowe z maślanką:

składniki:

1 średnia cukinia
około 1 1/2 kubka mąki
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
około 3/4 kubka maślanki
sól, pieprz

olej do smażenia





Jak zrobiłam:

1.   Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach, to samo zrobiłam z cebulą. Czosnek rozgniotłam praską i wymieszałam wszystko.

2.   Dodałam maślankę i wymieszałam. Jajka dodawałam po jednym i rozprowadzałam w masie dokładnie.

3.   Stopniowo wsypywałam mąkę, cały czas mieszając, aż uzyskałam konsystencję gęstej śmietany. 

4.   Doprawiłam solą i pieprzem.

5.   Na patelni rozgrzałam olej. Łyżką nakładałam porcje ciasta, rozprowadzałam je na patelni równo i smażyłam, aż były złociste po obu stronach.





Do placuszków najlepszy będzie jogurt grecki, można je również posypać ziołami. 
Ja wykorzystałam ser biały śmietankowy, który miałam w lodówce, i którego zwykle używam do zrobienia nadzienia do naleśników.

nadzienie z serka śmietankowego:

1 opakowanie (250g) serka śmietankowego
1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na dużej ilości oleju
kilka ziemniaków ugotowanych w łupinach, obranych ze skórki i rozgniecionych widelcem
sól, pieprz

Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam na gładką masę. Placuszki przekładałam nadzieniem i podawałam z jogurtem greckim.





8 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystko co z cukinią związane:-) placuszki juz też nie raz się u nas pojawiały, chociaż rzeczywiście nigdy nie dodawałam do ciasta maślanki, trzeba będzie wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zaserwuję sobie cukiniowe placki na jutrzejszy obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha :) Bardzo delikatnie i apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis, ale czy zamiast maślanki można dać kefir?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam i są pyszne :) W sam raz na szybki letni obiad! Pozdrawiam serdecznie i gratuluję naprawdę ciekawych oraz smacznych przepisów i oczywiście zmysłu smaku :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu! staram się, a poza tym bardzo lubię wyszukiwanie, komponowanie i wypróbowywanie tych przepisów:)

      Usuń