Polewa z białego serka i mascarpone to dodatek, który miłośnicy ekstremalnych słodkości docenią, a bardziej wytrawni zjadacze ciasta mogą pominąć.
Składniki:
na 16 sztuk
480g mąki orkiszowej
1 i 1/2 proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
350g cukru brązowego
2 jajka
250ml maślanki
starta skórka z 1 pomarańczy
1/2 tabliczki białej czekolady, posiekanej na kawałki
kubeczek świeżych malin, najlepiej zamrożonych przed przygotowaniem ciasta - dzięki temu zachowamy owoce w całości przy mieszaniu ciasta
polewa:
100g białego serka - na przykład Twój Smak
100g serka mascarpone
szczypta soli
łyżka masła
1/2 kubka cukru pudru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Jak zrobiłam:
1. Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszałam. Mokre, czyli jajka, maślankę i skórkę pomarańczową ubiłam. Połączyłam płynne z suchymi i wymieszałam dokładnie, ale bez przesady - mogą zostać grudki. Dodałam zamrożone maliny i wymieszałam łyżką.
2. Przygotowałam blaszkę do pieczenia muffinek - w każdy z otworów włożyłam papilotkę. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.
3. Ciasto nakładałam przy pomocy dwóch łyżek. Każdy otwór powinien być wypełniony do 3/4 wysokości. Nakładałam ciasto do połowy otworka, wkładałam po kilka kawałków białej czekolady i dopełniałam ciastem przykrywając czekoladę.
4. Piekłam przez 30 minut, aż wierzch muffinek był złocisty.
Kiedy muffinki stygły, przygotowałam polewę (opcjonalna).
polewa:
W rondelku rozpuściłam łyżkę masła. Wsypałam cukier, szczyptę soli, dodałam oba serki, esencję waniliową, mikserem wymieszałam bardzo dokładnie na gładką kremową masę.
Nałożyłam polewę na wystudzone muffinki. Udekorowałam malinami.
Pysznie wyglądają :) muszę spróbować tego przepisu
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/
polecam, napisz, jak wyszły :)
Usuńtemat wdzięczny:)
OdpowiedzUsuń