poniedziałek, 11 sierpnia 2014

szarlotka w kratkę na kruchym cieście i z dwoma rodzajami jabłek, najlepsza

Lubię większość szarlotek. Większość, bo nie przepadam za tymi z rozgotowanymi jabłkami bez smaku, zbyt miękkim ciastem bez wyrazu, za kwaśnych czy też z jabłkami niedokładnie obranymi i oczyszczonymi z łusek.

Szarlotka to przede wszystkim owoce, a to sprawia, że ciasto jest lekkie i dietetyczne. Wszyscy szukamy takich słodkości, które dadzą maksimum satysfakcji przy jak najmniejszej zawartości kalorycznej, a biegacze przede wszystkim, obsesyjnie.
Sama nie wiem po co wychwalam walory jabłecznika, każdy je zna, a przepisy na szarlotki cieszą się niezmiennie największą popularnością na blogach.
Dzisiejsza szarlotka, jestem przekonana, będzie przebojem. Jej podstawą jest lekkie ciasto kruche, a na nim przyprawiony aromatycznie mus z jabłek przykryty warstwą surowych owoców o smaku waniliowym, pod warstwą pasków ciasta kruchego.















Składniki:

ciasto kruche:

130g mąki pszennej
120g mąki orkiszowej (zamiast niej można użyć wyłącznie mąki pszennej)
150g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
 1 żółtko
szczypta soli
80g cukru pudru
odrobina wody


nadzienie:

5 dużych jabłek
5 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka kardamonu
1 łyżka cukru z wanilią
cukier puder do posypania
1 jajko rozbełtane, do posmarowania wierzchu ciasta kruchego przed pieczeniem
2-3 łyżki wody









Jak zrobiłam:

1.   Wymieszałam oba rodzaje mąki, sól i cukier. Roztarłam palcami z masłem, dodałam żółtko i szybko wyrobiłam ciasto, dodając odrobinę wody. Podzieliłam je na dwie części, trochę większą i mniejszą, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.

2.   3 jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam w kawałki i w garnku, z dodatkiem wody i cukru, dusiłam przez około 20 minut, aż były zupełnie miękkie i przypominały mus. Tuż przed końcem dodałam cynamon i kardamon, wymieszałam i odstawiłam do przestygnięcia.

3.   Formę do ciasta o średnicy 21cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Jedna część ciasta rozwałkowałam i wylepiłam nim spód formy. Włożyłam do lodówki na 20 minut. Obrałam pozostałe 2 jabłka i pokroiłam w plasterki.

4.   Przestudzony mus jabłkowy wyłożyłam na spodzie, na nim ułożyłam plasterki owoców i posypałam je cukrem z wanilią. Drugą część ciasta rozwałkowałam i pocięłam na około 1.5cm paseczki, które ułożyłam w kratkę na wierzchu warstwy jabłek.
UWAGA: można paseczki przepleść, ładniej wtedy wyglądają, ale ciasto musi być dobrze wychłodzone.

Paseczki ciasta posmarowałam przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem.
Piekłam przez około 45-50 minut w piekarniku 180'C, aż kratka z ciasta była dość mocno złocista i dobrze upieczona.









Gotowe ciasto posypałam cukrem pudrem.




8 komentarzy:

  1. Taka szarlotka jest najlepsza. I jak pięknie wygląda, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna :) już czekam na jesień, aby eksperymentować z szarlotkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maju, robisz przepiekne zdjecia - widac, ze poza kulinarnym masz zaciecie artystyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna ta szarlotka, ja też najbardziej lubię taką z dużymi kawałkami owoców:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie! Szarlotkę zawsze chętnie zjem :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń