Bardzo lubię ten przepis. To przepis Enriki Della Martira, finalistki włoskiego Masterchefa, którą można zobaczyć w programie Z Chlebem i Oliwą. Enrika specjalizuje się w wypiekach, ja też je lubię najbardziej. Jej to wychodzi cudownie, często korzystam z jej przepisów, każdy udaje się doskonale.
A brioszkę lubię szczególnie, bo jest to przepis szybki i łatwy, nie trzeba czekać na nią do następnego dnia, a smakuje doskonale. Dlaczego brioszka na Wielkanoc? Dotychczas piekłam chałki, bo lubię na świątecznym stole takie pieczywo. Wygląda pięknie, efektownie. W tym roku postanowiłam coś zmienić, będzie brioszka.
Składniki:
na średniej wielkości keksówkę - podłużną formę do pieczenia
180ml mleka
50g masła
60g cukru
szczypta soli
450g mąki, najlepiej Manitoba, albo innej wysokobiałkowej, ja użyłam mąki pszennej TYP 450
7g suchych drożdży
3 jajka plus 1 do posmarowania wierzchu
jak zrobić:
w rondelku podgrzej mleko z posiekanym masłem i cukrem. Masło rozpuść i odstaw rondelek do przestudzenia.
Do miski wsyp mąkę, dodaj suche drożdże, wymieszaj. W osobnej misce ubij jajka, dodaj do nich mieszaninę mleka z masłem. Mokre składniki dodaj do suchych, mieszaj łyżką, teraz dodaj sól, dobrze wymieszaj całość. Masa jest mokra, kleista. Przykryj miskę folią spożywczą, odstaw na 3-4 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, Moje ciasto wyrosło szybciej.
Wierzch wyrośniętego ciasta posyp mąką, wyjmij je z miski, rozciągnij je w prostokąt, zwiń w kiełbasę, podziel ją na 3 części. Każdą uformuj w kulę zawijając boki ciasta pod spód, tak jak przy formowaniu bułeczek.
Formę keksówkę wysmaruj dokładnie masłem. Kule ciasta włóż do formy, jedną obok drugiej, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na około godzinę, ciasto powinno wyrosnąć poza formę.
Jajko roztrzep z odrobiną mleka, posmaruj wierzch brioszki, piecz w 220' przez 20 minut, aż wierzch będzie mocno złocisty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz