niedziela, 10 kwietnia 2022

Delikatny, puszysty sernik z mascarpone i suszonymi wiśniami

Przygotowania do Wielkanocy już się zaczęły. Żeby uniknąć paniki i przeprowadzić je jak najsprawniej, robię sobie listę prac, a przede wszystkim listę potraw i wypieków do wykonania. Na szczęście, lista kulinarna jest zdecydowanie krótsza niż ta na Boże Narodzenie, ale i tak czas na działania jest ograniczony i wplecenie tych zadań w codzienny harmonogram, szczególnie, kiedy obowiązki zawodowe są takie same jak zawsze, a w mojej działalności nawet większe, nie jest łatwo. Jestem ciekawa jak inni sobie radzą, ja po każdej przeprowadzonej w miarę sprawnie Wielkanocy, zmęczona ale szczęśliwa, biorę głęboki oddech i myślę sobie, jak dobrze, że to raz w roku, a do Bożego Narodzenia zostało jeszcze dużo czasu.

A co jest na mojej liście? Zdecydowanie mazurki, kilka różnych, też muszą być bezglutenowe, bo taka jest dieta dużej części mojej rodziny. Koniecznie sernik, a czasami dwa, stąd dzisiejszy przepis. Ten sernik z mascarpone to mój ulubiony. Jest puszysty, maślany, delikatny, dokładnie taki, jak lubię najbardziej. Dodanie wiśni powoduje, że słodycz masy serowej świetnie kombinuje się z kwaskowatością wiśni. Wiśnie można zastąpić żurawiną, morelami suszonymi, albo daktylami, jednak wiśnie są dla mnie najlepsze.












 Składniki:


na blaszkę 20 x 27cm
spód:

200g mąki
100g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
110g masła 
1 jajko
szczypta soli

masa serowa:

500g tłustego sera
250g serka mascarpone
250g cukru pudru
7 jajek, żółtka i białka oddzielone
80g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

garść wiśni suszonych

Jak zrobić:

Rozetrzyj palcami mąkę z solą z zimnym masłem pokrojonym wcześniej na kawałki, na masę o konsystencji kruszonki. Dodaj cukier puder i waniliowy, potem jajko, szybko zagnieć ciasto, zawiń je w kulę i włóż do lodówki na 30 minut. 
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj przez folię i wylep nim spód blaszki. Nakłuj w kilku miejscach i podpiecz przez 20 minut w 180'C.

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, ciągle ucierając. Stopniowo dodawaj ser i mascarpone, ubijaj mikserem, aż masa będzie zupełnie gładka. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a potem delikatnie wymieszaj z masą serową.
Masę serową wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj, delikatnie ułóż wiśnie na wierzchu masy.
Sernik piecz w 180'C przez 50 - 60 minut, aż będzie złocisty na wierzchu.
Po wyłączeniu piekarnika zostaw go w środku na 15 minut, potem lekko uchyl, ale zostaw w środku, najlepiej do wystygnięcia. Sernik smakuje najlepiej następnego dnia, po wychłodzeniu w lodówce. 

 

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz