wtorek, 19 kwietnia 2022

Rogaliki drożdżowe bezglutenowe z nadzieniem z powideł śliwkowych

 Pracuję nad kuchnią bezglutenową, nie trudno się domyślić, że w perspektywie warsztaty. Oczywiście, można znaleźć mnóstwo potraw naturalnie niezawierających glutenu. Ja postanowiłam powalczyć z potrawami mącznymi, bo to one są wyzwaniem. Brak glutenu jest dużą przeszkodą w zrobieniu ciasta na makaron, pierogi czy kluski. Gluten to spoiwo, dzięki któremu ciasto się klei, jest plastyczne i elastyczne. Mąki bezglutenowe, ryżowa, gryczana, owsiana i inne sypią się i kruszą; w pierwszej chwili po połączeniu z wodą i zagnieceniu ciasta jest ono elastyczne, myślisz, że zachowa się podobnie do tradycyjnego ciasta, ale już kiedy zaczynasz je wałkować widzisz, że rwie się i klei do blatu, ale wcale nie jest spójne i plastyczne. 

Są sposoby na poprawienie elastyczności ciasta bezglutenowego, można dodać do niego babkę plesznik albo siemię lniane, też gumę guar. Tego ostatniego nie próbowałam, ale dwa poprzednie świetnie zdają egzamin. W dzisiejszych rogalikach znajdziecie babkę plesznik, ciasto jest zdecydowanie mniej plastyczne niż to glutenowe, ale daję się wałkować i formować, a co najważniejsze, nie łamie się, albo tylko trochę.





























Składniki:

na około 25 sztuk


100g sera białego

1 jajko

50g masła, roztopionego

170g mleka, może być roślinne

240g mąki bezglutenowej: może być 80g kukurydzianej, 80g ryżowej, 80g owsianej, ja nie miałam owsianej, użyłam gryczanej

7g suchych drożdży (1 opakowanie)

20g łusek babki jajowatej

2 łyżki cukru

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu


1 jajko rozbełtane do posmarowania

powidła śliwkowe - nadzienie - może być inna konfitura

gorzka czekolada, opcjonalnie
















Jak zrobić:


biały ser rozgnieć widelcem na gładki, dodaj jajko, masło, cukier, wymieszaj, potem dodaj mąki wymieszane z suchymi drożdżami, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj wszystko dokładnie w misce łyżką, przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto powinno podwoić objętość. 

Dodaj ocet, zagnieć ciasto bardzo dobrze, jeżeli się klei, podsyp mąką, wyrabiaj, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne, nie powinno kleić się do dłoni.

Wysyp blat mąką. Ciasto podziel na 4 części, jedną rozwałkuj na okrągły placek o grubości 2-3mm, podziel na trójkąty. U podstawy każdego nałóż kleks powideł, możesz też dodać kilka malutkich kawałków czekolady. Zwiń rogalik posuwając się od podstawy do czubka. Dociśnij czubeczek, żeby się nie rozkleił. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między rogalikami. 

Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody albo mleka. 

Piecz w 180' przez około 25 minut, powinny być złociste. 

 

2 komentarze: