czwartek, 21 kwietnia 2022

Krem dyniowy z chilli i sokiem z pomarańczy, prosty i szybki

Kiedy mam świeżą dynię, najlepiej Hokkaido, zawsze mam ochotę na krem z dyni. Dynia Hokkaido jest cudowna, nie tylko ma piękną barwę, ma też jeden bardzo istotny walor, nie trzeba jej obierać. Jeżeli nie wiedzieliście, to ważna informacja. Widzę na warsztatach, że wiele osób o tym nie wie i ochoczo rusza do obierania skóry.

Dla mnie najlepszy krem to taki, który jest wyrazisty, bardzo kremowy i słoneczny, ale nie przekombinowany. Obowiązkowe smaki w takim kremie to, obok oczywiście dyni, czosnek, chilli, ostra papryka i sok pomarańczowy. Czasami dodaję odrobinę mleczka kokosowego, do wykończenia, a przed podaniem posypuję zupę prażonymi pestkami dyni, płatkami chilli i skrapiam odrobinę oliwą. Sok pomarańczowy jest potrzebny, żeby przełamać lekko mdły smak dyni, żeby dodać odrobinę kwaśności i jednocześnie słodyczy. Jeżeli jest to dla Was nowość, koniecznie wypróbujcie.













Składniki:

na 4-6 porcji


1 średnia dynia Hokkaido

3-4 łyżki oliwy

3/4 l bulionu warzywnego

2 średnie marchewki, obrane, pokrojone w średnie kawałki

4-5 ząbków czosnku, posiekanych

1 cebula, drobno pokrojona

2 papryczki chilli, posiekane

sok z 1/2 -1 pomarańczy

1 łyżeczka cayenne

1 łyżeczka papryki wędzonej

sól, pieprz do smaku

pestki dyni uprażone - do posypania

około 100ml mleka kokosowego - opcjonalnie


Jak zrobić:

przygotuj dynię, umyj, przekrój na pół, wydrąż, pokrój najpierw w łódki, potem w kostki. W dość dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekane chili i cebulę, smaż przez chwilę, na końcu dodaj czosnek. Teraz wrzuć marchewkę, pokrojoną dynię, smaż przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, żeby cebula i czosnek się nie przypaliły. Na końcu delikatnie posyp solą i pieprzem.

Wlej bulion, dodaj papryki wędzoną i cayenne, gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Kiedy całość lekko przestygnie, zblenduj na krem. Postaw jeszcze na ogniu, dodaj sok z pomarańczy, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, do smaku. 

Jeżeli chcesz dodać mleko kokosowe, zrób to na końcu, wymieszaj i jeszcze raz podgrzej. Ostatecznie dopraw do smaku.

Podawaj krem w ładnych miseczkach, skropiony oliwą, posypany płatkami chilli i uprażonymi pestkami dyni.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz