piątek, 8 marca 2013

BUŁECZKI Z CHEDDAREM Z DIPEM Z AWOKADO

8 March, 2013
Jeszcze dwa dni temu świeciło słońce i wiosna kusiła za oknami.
Na moich zdjęciach jest bardzo słonecznie, to wspomnienie tamtych dni, może one dodadzą trochę blasku dzisiejszej zimowej, śniegowej aurze.
Wtedy właśnie wymyśliłam coś zielonego, lekkiego i świeżego.
Błyskawiczne, świeże bułeczki z cheddarem, a do nich orzeźwiający marokański dip z awokado, według przepisu Jamie Olivera.


BUŁECZKI Z CHEDDAREM Z DIPEM Z AWOKADO






DIP Z AWOKADO

Składniki:

2 miękkie i dojrzałe awokado
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
1 czerwona papryczka, bez nasion, drobniutko posiekana
pęczek świeżej kolendry, posiekany (ja nie miałam świeżej, użyłam nasion, które rozdrobniłam w moździerzu)
2 łyżki oliwy virgin
odrobina soli, pieprzu
sok z cytryny (około 1/2 cytryny)





Jak zrobiłam:

Nic prostszego. Wszystkie składniki wrzuciłam do miski i zblendowałam. Potem doprawiłam do smaku. Konsystencja jednak, według mnie, była zbyt gładka; następnym razem rozgniotę awokado widelcem, a potem dodam pozostałe składniki i wymieszam.
Zamiast kolendry, można dodać szczypiorek, uzyskamy wtedy mniej wschodni, ale równie doskonały, orzeźwiający i bardziej wiosenny smak. 






BŁYSKAWICZNE BUŁECZKI Z CHEDDAREM




Składniki:

450g mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml śmietany kremówki
2 łyżki soku z cytryny
125ml gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
śmietana do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
80g sera cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie - ja nie użyłam)





Jak zrobiłam:

1.   W misce połączyłam wszystkie suche składniki, razem z serem. Osobno wymieszałam śmietanę, sok z cytryny i wodę gazowaną.

2.   Płynne składniki wlałam do miski z mąką i szybko wymieszałam. Przełożyłam na stolnicę i lekko zagniotłam.

3.   Piekarnik rozgrzałam do 200'C. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.

4.   Ciasto rozwałkowałam na grubość około 3cm. Wycięłam w nim krążki o średnicy 5cm. Ułożyłam je na blaszce, posmarowałam z wierzchu śmietaną i piekłam przez około 15 minut, aż się lekko zrumieniły. 






Bułeczki świetnie smakują z dipem z awokado, ale nie tylko. Można je jeść na śniadanie ze świeżym masłem, posypane szczypiorkiem.



15 komentarzy:

  1. Pięknie! Jak zwykle!
    Jak się miewają Twoje przygotowania do Maniackie 10
    ?
    Dziś mam wolne, chciałem pobiegać, ale cały czas sypie śnieg!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło, że wpadłeś, dzięki! idę pisać do Ciebie:)

      Usuń
  2. bardzo ciekawy pomysł, postaram się go odtworzyć w swojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za moment wrzucę jeszcze jeden pomysł na dipa, jeszcze lepszy chyba!

      Usuń
  3. Darze wielką miłością wszystko z awokado więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Choć dip wyglądem mnie nie urzekł, to i tak bym chętnie posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi, ale trudno zrobić z dipa cudo fotograficzne, starałam się:(

      Usuń
  5. U mnie ciągle za mało biegania. W zeszłym tygodniu debiutowałem w oficjalnych zawodach:
    http://pokonac.blogspot.com/2013/03/debiut-trening-28.html
    Wynik 28:10min, choć w dużym błocie nie zachwyca ;)
    Jestem zapisany na 10km w biegu szpota i myślę jeszcze o półmaratonie w Biegu Lwa.
    Chociaż w życiu nie przebiegłem 21 km :P
    W każdym razie liczę na poprawę pogody, śnieg i temperatura gdzie muszę biegać w rękawiczkach
    i czapce lekko mnie demotywuje.
    Biegasz na Cytadeli?

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne na początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja własnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na szybkie bułeczki. Piszę w czasie przeszłym, bo oto już mam:-). Pomysł na dip podoba mi się również.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Myślę, że je polubisz, te bułeczki:)

      Usuń
  8. Maju bardzo fajnie połączenie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń