Na warsztatach u Krzysztofa Rabka marynowaliśmy surowego łososia pod kołderką z surowych, startych buraków, soli i posiekanego kopru, zakropionych alkoholem. Robiliśmy również sałatkę z surowych buraków w sosie octowym.
Poważnie zainteresowałam się burakiem.
Nie wymyśliłam sama, ale znalazłam, w mojej ulubionej książce 'Food from Plenty', pomysł doskonaly.
Sałatka z buraka, fenkuła i rzodkiewki, z mnóstwem cudownych przypraw, jest świetna do łososia, pstrąga czy makreli, zarówno świeżej jak i wędzonej, albo do sera, szczególnie koziego, ale nie tylko.
Tak twierdzi Diana Henry, ale ja zajadam się tą sałatką, do wszystkiego albo samą. Jest pyszna również po wyjęciu z lodówki następnego dnia.
SAŁATKA Z BURAKA, FENKUŁA i RZODKIEWKI
Składniki:
sałatka:
10 rzodkiewek, pokrojonych w cieniutkie plasterki, najlepiej w kształcie łezki
1 bulwa fenkuła; trzeba przekroić go na połowy, potem na ćwiartki, a każdą z nich w cieniutkie plasterki
1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
sok z cytryny
1 zielone jabłko, pokrojone ze skórką w słupki
2 - 3 małe buraki, pokrojone w cieniutkie plasterki
garść posiekanych świeżych liści mięty
dressing:
1 łyżeczka musztardy z gorczycą
2 łyżeczki płynnego miodu
sól, pieprz
2 łyżeczki octu jabłkowego
4 łyżki oliwy virgin
2 łyżki imbiru marynowanego, posiekanego, i 1 łyżeczka marynaty (syropu)
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 mała ostra papryczka, bez nasion, posiekana drobniutko
Jak zrobiłam:
dressing:
Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie. Zostawiłam, żeby składniki się przegryzły.
sałatka:
1. Wszystkie składniki, za wyjątkiem buraka, umieściłam w dużej misce i skropiłam sokiem z cytryny, żeby warzywa się nie odbarwiły.
2. Na samym końcu dodałam pokrojonego buraka, a całość znowu skropiłam cytryną. Lekko wymieszałam, podrzucając składniki. Dodałam dressing.
3. Na samym końcu posypałam posiekanymi liśćmi mięty i dodałam kawałki świeżych zielonych łodyg fenkuła.
Surowego buraka jeszcze nie jadłam...Bardzo ciekawa ta sałatka - muszę przyznać i muszę zrobić;-)
OdpowiedzUsuńteż go odkryłam całkiem niedawno i jestem zachwycona! koniecznie spróbuj:)
UsuńJestem wielką fanką buraka pod każdą postacią! Taka sałatka brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawie, kolorowa miseczka:)
OdpowiedzUsuńsmak zaskakujący:)
Usuńwiosenna sałatka, poproszę całą miseczkę, może uda sie przywołać słońce :)
OdpowiedzUsuń:) niestety, chyba do końca tygodnia nie da rady:(
UsuńI udalo Ci sie kupic fenkula! Ja nadal szukam 😄
OdpowiedzUsuńI udalo Ci sie kupic fenkula! Ja nadal szukam 😄
OdpowiedzUsuńpojawił się wszędzie! w P&P? na pewno tam będzie:)
UsuńSałatka wyborna, uwielbiam buraki w każdej postaci:-)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja! prawda, że nie do końca wykorzystany?:)
Usuńwidzę, że jak większość uwielbiam buraki, fajny pomysł na sałatkę !
OdpowiedzUsuńfaktycznie, wydaje się, że burak jest ulubionym warzywem:)
Usuńmuszę kiedyś po nią sięgnąć. Ciekawi mnie
OdpowiedzUsuńBuraki zjadam jako surówkę przynajmniej raz w tygodniu, bo po prostu je uwielbiam! :D Więc taka sałatka to dla mnie strzał w 10! :)
OdpowiedzUsuńcieszę się!:)
UsuńŚwietne kolory. Aż chce sie jeść :)
OdpowiedzUsuńzrobiona;) polecam;)
OdpowiedzUsuń