piątek, 22 marca 2013

mazurki z kajmakiem

Ignoruję aurę za oknami. Wielkanoc nadchodzi i to jest najważniejsze. Przygotowania w toku. W kwiaciarniach hiacynty i żonkile w malutkich doniczkach, pokazujące kolorowe główki, bardzo nieśmiało, ale nie ma co się dziwić, w końcu trochę to dziwne zakwitać, kiedy pada śnieg.
Staram się dostrzegać tylko te wiosenne sygnały. Zmrok zapada już zdecydowanie później, a i zdjęcia udaje się czasami robić po południu. W parku ptaki cichutko ćwierkają, gotowe na przyjście wiosny.
A ja piekę.


MINI MAZURKI Z KAJMAKIEM






Składniki:

ciasto:

200g mąki
140g masła
70g cukru pudru
1 surowe żółtko
1 ugotowane, roztarte żółtko (opcjonalnie)






nadzienie kajmakowe:

piszę 'około', bo wszystko robię na wyczucie

cukier, około 1 kubek
śmietana kremówka,  około 3/4 kubka






Jak zrobiłam:

1.   Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam szybko. Uformowałam kulę z ciasta, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na około 1/2 godziny.

2.   Foremki do tartaletek wysmarowałam masłem. Ciasto podzieliłam na 8 części, każdą rozwałkowałam na mały placek i wylepiłam nim foremki. Nakłułam każdą kilka razy widelcem. 

3.   Piekarnik nagrzałam do 180'C. Mazurki piekłam przez 15 minut, aż były lekko złotawe.





Kiedy spody mazurków stygły, zaczęłam przygotowywać kajmak.

kajmak:

Na patelnie wysypałam cukier. Na średnim ogniu podgrzewałam go, aż się roztopił. Kiedy cukier był już ciekły i lekko brązowy ( ale nie przypalony ), zaczęłam wlewać kremówkę, ciągle na małym ogniu, cały czas mieszając masę drewnianą łyżką. Wszystkie grudki muszą się rozpuścić, a masa powinna być lekko gęsta, ale nie za gęsta; wtedy można dolać jeszcze trochę kremówki i wmieszać ją ponownie w kajmak.






Kajmak wylałam na upieczone spody mazurków. Można je udekorować migdałami czy orzechami.



8 komentarzy:

  1. Urocze!
    Lubię małe porcje na jedną osobę.
    A mazurek kajmakowy to najlepsza klasyka gatunku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Maju! Cudowne! Też często robię takie mini-mazurki:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu! mini wersja we wszystkim najbardziej mi odpowiada:)

      Usuń
  3. Robię innaczej, ale również małe mazurki u mni ekrólują ;)

    OdpowiedzUsuń