Trening zrobiony, 10 kilometrów w doskonałym czasie i formie, należy mi się dobra i zdrowa przekąska.
Sałata powstała w ramach przygotowań do kolejnych warsztatów w Spot, tym razem z kuchni włoskiej. Sięgnęłam po przepis Jamie Olivera, ujął mnie kolorami i smakami składników - każdy z nich uwielbiam, i swoją prostotą. Sałata im szybsza i prostsza tym lepsza, ta zasada zawsze się sprawdza. Ta jest właśnie w tym stylu, błyskawiczna i łatwa. Jest jednocześnie niesamowicie wyszukana, a to przez połączenie czereśni z szynką z balsamicznym dressingiem..
Buon appetito!
Składniki:
na 6 porcji
·
3 duże garści różnych sałat, umytych i dokładnie
wysuszonych
·
duża garść ciemnych czereśni, umytych,
wydrylowanych i porwanych na kawałki
·
pęczek ziół mieszanych – mięta, trybuła, natka
pietruszki, koperek, listki bulwy kopru włoskiego
·
bulwa kopru włoskiego, pokrojona w cieniutkie
plasterki
·
ciabatta, pokrojona na 12 -14 kromek
·
oliwa virgin
·
oliwa z oliwek
·
12 – 14 plasterków prosciutto albo pancetty;
może być mieszanka
·
1 łyżka dobrego octu balsamicznego
·
1 łyżeczka miodu
·
sól, pieprz
·
parmezan świeżo starty w grubsze wiórki
1. W dużej misce ułożyłam sałaty, dodałam czereśnie, zioła i
plasterki kopru. Opiekłam kawałki ciabatty na patelni grillowej - można to zrobić w tosterze.
Skropiłam je oliwą extra virgin i odłożyłam.
2. Na
rozgrzaną patelnię wlałam oliwę i obsmażyłam na niej szynkę, aż była chrupka. W tym czasie przygotowałam dressing: wymieszałam ocet balsamiczny z miodem
i oliwą extra virgin – dodaj trochę miodu jeżeli za kwaśny, i dopraw solą i pieprzem.
3. Chrupiące wędliny
przełożyłam na półmisek, a dressing wlałam na patelnię po nich i mieszałam go przez
chwilę, żeby się ogrzał i połączył z sokiem z wędlin.
4. Połamałam tosty z
ciabatty na kawałki i dorzuciłam do sałaty, dodałam szynkę porwaną na kawałki, skropiłam dressingiem i
szybko przemieszałam. Można posypać parmezanem. Najlepiej podawać natychmiast po przygotowaniu.
ciekawe połączenie:) chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńO matko kocham takie sałatki. :) Będę dzisiaj wcinać
OdpowiedzUsuń