Pierogi tak im smakowały, że największą atrakcją wieczoru było podsmażanie ich i podawanie z hiszpańską szynka Serrano, dzięki czemu powstała kuchnia fusion polsko hiszpańska Smażyli, donosili, podawali, zabawa trwała do wyczerpania pierogów, a nie było ich mało. W sumie, mieli rację, bo wszyscy wiemy, że pierogi najlepsze są następnego dnia, odgrzane na patelni i podane z kwaśną śmietaną albo polane masłem.
Kopytka natomiast zostały przerobione na kluski śląskie, ponieważ jeden z niemieckich menadżerów, odpowiedzialny za wykonanie tej potrawy, wzorując się na kluskach, które robi jego polska teściowa, tak zadecydował.
Moja praca została nagrodzona brawami, byłam bardzo dumna, bo opanowanie i instruowanie grupy składającej się z 25 panów i jednej pani, do tego w obcym języku, nie było łatwe. Zmęczenie po było duże, ale przyjemne, a zniwelowało je poczucie zadowolenia i ogromnej satysfakcji.
Kopytka/ szagówki:
·
7 - 8 ugotowanych w mundurkach
średnich ziemniaków – około 1kg
·
30 dag mąki
·
½ łyżeczki soli
·
1 żółtko
·
Masło i świeża szałwia do serwowania
Wystudzone
ziemniaki obieramy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy mąkę, żółtko oraz sól.
Dokładnie mieszamy. Wyrzucamy na stolnice formując wałek grubości około 3cm.
Kroimy „na szagę” czyli na skos kawałki 2cm. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie
do wypłynięcia.
Pierogi ruskie:
Nadzienie:
·
400
g półtłustego
twarogu
·
2 duże ziemniaki
·
Cebula
·
Sól, pieprz
Jak zrobić:
Gotujemy ziemniaki.
Studzimy. Twaróg i ziemniaki mielimy przez maszynkę. Na patelni szklimy na
maśle cebulę i też mielimy. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
·
2
kg mąki pszennej
·
Około 2 szklanek ciepłego mleka zmieszanego z 2
szklankami ciepłej wody
·
szczypta soli
Jak zrobić:
Jak zrobić:
Wyrobić
ciasto dolewając mieszaninę wody i ciepłego mleka do mąki ze szczyptą soli.
Cienko wałkować, regularnie posypując mąką.
Wykroić kółka, a na środek nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić brzegi, robiąc ozdobne szczypnięcia. Gotować
w lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Podawać polane masłem, można z kwaśną śmietaną albo z jogurtem greckim.
Podawać polane masłem, można z kwaśną śmietaną albo z jogurtem greckim.
Świetne przepisy i jeszcze lepsze zdjęcia. Właśnie takie, typowo polskie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuńKarolina, bardzo dziękuję!! Wezmę udział, bardzo chętnie. Pozdrawiam! Maja
Usuń