Przygotowanie trwa 10 - 15 minut, a pieczenie około 20. Można je jeść tuż po upieczeniu, po dwóch dniach, rano i wieczorem. Idealne do spakowania i zabrania z sobą.
Dzięki temu przepisowi, zużyłam wszystkie resztki owoców suszonych, krakersów i orzechów.
Za moment zabieram się za kolejne sweet&salty, tym razem będzie w wersji figowo - daktylowej.
Składniki:
na blaszkę najlepiej kwadratową 23x23cm ( ja użyłam małej, 23cm tortownicy )
160 - 170g rozdrobnionych słonych krakersów, najlepiej graham
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego - w wersji wegańskiej 250ml oleju kokosowego wymieszanego z 3/4 kubka cukru pudru
100g posiekanej czekolady gorzkiej ( mleczna czy biała też mogą być )
1/2 kubka wiórków albo płatków kokosowych
garść posiekanych moreli suszonych
garść fig, daktyli, suszonych śliwek kalifornijskich, wiśni czy żurawiny, co jest pod ręką; mogą być rodzynki, najlepiej jasne, duże - duże owoce pokrojone na drobniejsze części
1/2 kubka pokruszonych orzechów włoskich czy pekan, laskowe w całości
1/3 opakowania paluszków słonych, połamanych
Jak zrobiłam:
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Na spód formy wysypałam rozdrobnione krakersy, ubiłam łyżką na zwartą masę. Na niej ułożyłam wymieszane owoce suszone, orzechy, wiórki i czekoladę. Posypałam pokruszonymi paluszkami i zalałam mlekiem skondensowanym. Wierzch udekorowałam kilkoma pekanami. Piekłam w 180'C przez około 20 - 25 minut, aż wierzch był lekko złocisty. Pokroiłam.
To tyle.
Sama nie wiem, dlaczego tak prosty deser jest tak dobry; to chyba połączenie smaków słonego i bardzo słodkiego, krakersów, paluszków i mleka skondensowanego, a między nimi smaki żujących owoców suszonych.
wygląda mega pysznie!
OdpowiedzUsuńjest doskonałe :)
UsuńHa! Podoba mi się taki miszmasz baaaardzo!
OdpowiedzUsuńwygląda nieźle, ale smakuje rewelacyjnie!
UsuńCzy na pewno zamiast mleka skondensowanego daje się olej kokosowy, a nie na przykład mleko kokosowe? Nie jest z olejem zbyt tłuste?
OdpowiedzUsuńBartosz, tak, mleko nie olej kokosowy! Dziękuję i przepraszam za pomyłkę :)
UsuńŚwietny patent na pożywną przekąskę. Ostatnio też staram się sporo eksperymentować z domowymi wypiekami, ale dopiero zaczynam, więc ściśle trzymam się przepisów. Świetne propozycje bardzo łatwych i bardziej zaawansowanych wypieków znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ Wiele się tam nauczyłam i wiele ciekawych przepisów wypróbowałam.
OdpowiedzUsuń