Niestety, nie udało mi się zachować tarty w całości do czasu zrobienia zdjęć, ale i tak jest piękna.
tarta z pieczonymi pomidorkami, fetą i szpinakiem |
Składniki:
spód:
120g mielonych orzechów laskowych
90g mąki orkiszowej
125g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 jajko
1-2 łyżki wody - opcjonalnie
nadzienie:
kilkanaście pomidorków koktajlowych, około 250g, umytych i przekrojonych na połówki
2 ząbki czosnku, obrane i drobniutko posiekane
sól, pieprz
oliwa virgin
100g sera feta
szczypta kminu rzymskiego mielonego
1/2 kubka śmietany 30%
1/2 kubka jogurtu z mleka koziego ( jeżeli nie macie, można użyć po prostu 1 kubka śmietany kremówki )
100g liści szpinaku, umytych i bez ogonków
2 jajka plus 1 żółtko
Jak zrobiłam:
1. Mielone orzechy wymieszałam z mąką i solą. Palcami roztarłam z zimnymi kawałkami masła na kruszonkę. Dodałam jajko i szybko wyrobiłam ciasto. Jeżeli ciasto jest za suche, można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłam pokrojone na połówki pomidorki, posoliłam je, skropiłam 1-2 łyżkami oliwy, dodałam czosnek i piekłam je w 180'C przez 10 minut, aż puściły sok i były lekko zrumienione.
3. Formę do tarty 29x20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto nas spód rozwałkowałam i wylepiłam nim dno formy formując brzeg. Włożyłam formę do zamrażalnika, żeby ciasto całkowicie stwardniało. Piekłam w 180'C około 20 minut, aż się lekko zrumieniło.
4. W misce wymieszałam kremówkę i jogurt z jajkami, doprawiłam solą, pieprzem i kminem rzymskim. Wsypałam pokruszoną fetę i podarte liście szpinaku. Wymieszałam i wyłożyłam na podpieczony spód. Na masie śmietanowej ułożyłam połówki upieczonych pomidorków i piekłam w 180'C przez 20 - 25 minut, aż masa się ścięła. Podawałam natychmiast. Najlepsza jest z zieloną sałatą.
Tarta na pewno przepyszna :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com
Smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu na moim blogu! :-)