Wszyscy chcą jeść zdrowo, nie tylko ci, którzy uprawiają sport. Ci aktywni muszą jednak zdecydowanie wspierać wkładaną w treningi pracę dietą, inaczej ich wysiłki będą tylko połowiczne.
Zdrowa dieta to cała wiedza, to filozofia, to zrozumienie funkcjonowania organizmu. Zgłębiam ten temat od dawna i ciągle mam poczucie, że wiem za mało, choć już bardzo dużo. Jedno jest pewne, jeżeli nie mamy pod ręką kilku szybkich i sprawdzonych przepisów i prostych dobrych składników, nawet najsilniejsze postanowienia co do przestrzegania diety mogą skończyć się, w chwili głodu, sięgnięciem po jedzenie śmieciowe albo byle jakie. I znowu będziemy zaczynać wszystko od nowa, od jutra.
Takim przepisem ratunkowym są muffiny fit, do zrobienia których potrzebne są tylko jajka, banany i owoce, składniki, które są na liście pożądanych i bezpiecznych. Wykonanie ich, łącznie z pieczeniem zabiera nie dłużej niż 30 minut, są sycące, pyszne i bardzo łatwe, dla każdego.
Składniki:
na 12 babeczek
3 bardzo duże, bardzo dojrzałe banany ( jeżeli mniejsze - to 4 )
6 jajek
garść owoców - u mnie truskawek, mogą być jagody albo maliny
1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
masło klarowane albo olej kokosowy do wysmarowania blaszki przed pieczeniem
Jak zrobiłam:
Widelcem rozgniotłam banany na papkę, wymieszałam ją z jajkami, widelcem, energicznie. Dodałam cynamon. Otwory w blaszce do pieczenia muffinów natłuściłam masłem klarowanym*. Na spodzie ułożyłam kawałki truskawek, wlałam masę bananową do wysokości 3/4 otworu. Piekarnik rozgrzałam do 190'C. Muffiny piekłam przez około 15 minut, aż wierzch babeczek był ścięty.
Przestudziłam lekko na kratce, podawałam jeszcze ciepłe.
*Na potrzebę zdjęć wyłożyłam otwory papilotkami, nie jest to jednak dobry pomysł, bo trudno potem zdjąć papierowe foremki. Lepiej natłuścić otworki i wlać masę bezpośrednio do nich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz