piątek, 4 marca 2016

sałata z burakiem, pomarańczą i awokado

Okazuje się, że mam wiele wspólnego z Nowozelandczykami, mieszkańcami Nowej Zelandii, albo inaczej, jak ich Anglicy i Amerykanie nazywają - Kiwis. Otóż, podobnie jak oni, mam obsesję na punkcie buraka. Podobno, nie byłam tam jeszcze, buraka jedzą w każdej postaci, gotowanego, surowego, w sałatach i jako dodatek, a kochają go wszyscy, od maluchów do bardzo dorosłych. Ja poszłam w moim uwielbieniu jeszcze dalej, piekę ciasto z buraka, robię burgery buraczane, i dodaję go do wszystkiego.
Sałata z burakiem i pomarańczą otwiera mój weekend. Jest szybka i łatwa, nie zawiera żadnych niezwykłych składników, wszystko to, co mamy zwykle w kuchni. Użyłam do niej buraka pieczonego, ale równie dobrze możne to być pokrojony burak surowy. To na dzisiejszy lunch. Na kolację będzie sałata z truskawką, ale o niej później.













Składniki:

4 duże garści świeżego szpinaku albo innych zielonych liści: rukoli, jarmużu, sałaty
3 małe pomarańcze, najlepiej organiczne
1 awokado, obrane i pokrojone w dość dużą kostkę
1 średni burak, upieczony, ostudzony ze skórki, pokrojony w ósemki
1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w julienne - słupki wielkości zapałki
1/3 kubka pokruszonej fety albo sera koziego
1/4 kubka pistacji
1/3 kubka dressingu vinaigrette

dressing:

3 łyżki oliwy virgin
2 łyżki octu ( winnego, jabłkowego, ewentualnie cytryny ), nie powinien to być balsamiczny, chociaż ja zawsze go używam bo najbardziej lubię
1 mały ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu 


Jak zrobiłam:

Składniki dressingu wymieszałam, odstawiłam, żeby się przegryzły.
Składniki sałaty włożyłam do dużej miski. 
Polałam dressingiem i lekko, przy pomocy dwóch dużych widelców, przerzuciłam. Na końcu posypałam pokruszoną fetą. Podawałam natychmiast. Pamiętajcie, że burak zabarwi inne składniki.












2 komentarze:

  1. Ależ pychota. Majka, nie przestajesz mnie zadziwiać. Przepis do wykorzystania już dzisiaj :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sałatki z burakiem.

    OdpowiedzUsuń