środa, 23 marca 2016

marchewka pieczona z cynamonem i miodem

Marchewka i cynamon, nie ma lepszego połączenia.
Zaczynają się już pojawiać wiosenne warzywa. Kiedy zobaczyłam marchewkę w pęczku z zielonymi liśćmi, tak zapachniało wiosną, że musiałam ją kupić. W domu właśnie wyrastał chlebek libański, pomyślałam, że będzie do niego idealna.... no i wyszła doskonale.






Składniki:

pęczek marchewki
szczypta soli
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki miodu, najlepiej płynnego
1 mała łyżeczka mielonego cynamonu

Jak zrobić:

Obetnij liście zostawiając końcówki; ładnie wyglądają i wspaniale smakują po upieczeniu, trzeba tylko je bardzo dokładnie umyć, bo tam się chowa piasek. Umyj marchewkę dokładnie, jeżeli trzeba oskrob. Przekrój wzdłuż na połówki, a większe marchewki na ćwiartki.
Ułóż na blaszce, skrop olejem, posyp solą. Miód wymieszaj z cynamonem, polej marchewkę.
Piecz w 180'C przez około 30 minut, aż będzie złocista, ale jeszcze lekko twardawa.
Podawaj natychmiast. Dobra jest sama, ale przede wszystkim z chlebkiem libańskim czy sałatą, można ją również posypać fetą.








1 komentarz: