W Święta nie może zabraknąć sałatki i najlepiej jeżeli jest ona lekka i kolorowa, do tego odżywcza i smakowo ciekawa,no i trochę inna niż tradycyjna sałatka jarzynowa. Nie to, żebym miała coś przeciwko niej, możemy z niej być dumni, bo to nasza narodowa potrawa, no i jest pyszna, ale spróbujmy czegoś nowego.
Składniki:
- 1 średni burak, upieczony w piekarniku
- 1 mała cebula czerwona
- 1-2 łyżki zalewy z ogórków konserwowych - opcjonalnie
- 3 średnie ziemniaki, ugotowane w łupinkach, wystudzone i obrane
- 2 filety śledziowe Matias, namoczone i osuszone, pokrojone w niedużą kostkę
- 3 łyżki majonezu
- szczypiorek drobno posiekany
- sól, pieprz
- 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki albo szóstki
- liście cykorii ( albo sałaty, np rzymskiej ) do podania
- rzeżucha - opcjonalnie
Jak zrobić:
1. Upieczonego i wystudzonego buraka obierz ze skórki i pokrój w około 1 cm kostkę. Wymieszaj z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą i zalewą z ogórków, lekko dopraw solą i odstaw na 15 minut.
2. Ugotowane i wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę 1cm. Wymieszaj z kawałkami śledzia, majonezem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na 15 minut.
3. Na dużym półmisku rozłóż ładne liście cykorii, na nie nałóż po 1-2 łyżki sałatki ziemniaczanej ze śledziem, po kilka kawałków buraka z cebulą, a na wierzchu po kawałek jajka. Posyp świeżo zmielonym pieprzem, a potem posiekanym szczypiorkiem albo rzeżuchą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz