sobota, 26 marca 2016

sałatka śledziowa z ziemniakami i pieczonym burakiem, na świąteczny stół

I jeszcze jedna propozycja świąteczna, dietetyczna i piękna.
W Święta nie może zabraknąć sałatki i najlepiej jeżeli jest ona lekka i kolorowa, do tego odżywcza i smakowo ciekawa,no i trochę inna niż tradycyjna sałatka jarzynowa. Nie to, żebym miała coś przeciwko niej, możemy z niej być dumni, bo to nasza narodowa potrawa, no i jest pyszna, ale spróbujmy czegoś nowego.







 


Składniki:


  • 1 średni burak, upieczony w piekarniku
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1-2 łyżki zalewy z ogórków konserwowych - opcjonalnie
  • 3 średnie ziemniaki, ugotowane w łupinkach, wystudzone i obrane
  • 2 filety śledziowe Matias, namoczone i osuszone, pokrojone w niedużą kostkę
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypiorek drobno posiekany
  • sól, pieprz
  • 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki albo szóstki
  • liście cykorii  ( albo sałaty, np rzymskiej ) do podania
  • rzeżucha - opcjonalnie

Jak zrobić:

1.   Upieczonego i wystudzonego buraka obierz ze skórki i pokrój w około 1 cm  kostkę. Wymieszaj z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą i zalewą z ogórków, lekko dopraw solą i odstaw na 15 minut.
2.   Ugotowane i wystudzone ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę 1cm.  Wymieszaj z kawałkami śledzia, majonezem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na 15 minut.
3.   Na dużym półmisku rozłóż ładne liście cykorii, na nie nałóż po 1-2 łyżki sałatki ziemniaczanej ze śledziem, po kilka kawałków buraka z cebulą, a na wierzchu po kawałek jajka. Posyp świeżo zmielonym pieprzem, a potem posiekanym szczypiorkiem albo rzeżuchą.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz