poniedziałek, 15 marca 2021

Blondies, jasna wersja brownie z czekoladą i orzechami makadamia

 Ostatnio obserwuję wysyp przepisów na brownie, które uwielbiam. Takie wilgotne, żujące, najlepiej z dodatkami takimi jak orzechy czy owoce suszone, o kajmaku nie wspomnę, nie ma lepszego deseru. Ale ponieważ wszyscy robią brownie, to ja, trochę przewrotnie, blondie, czyli jasną wersję brownie. Musi być równie dobre, równie wilgotne i żujące. A dodatki są dzisiaj wyjątkowe, to kawałki gorzkiej czekolady, które się roztopią i dodadzą wilgotności, a do tego orzechy makadamia, chrupiące i delikatne, bardzo ekskluzywne.

Przygotowanie tego ciasta to 10 minut, pieczenie to około 25-30 minut, szybkie i przepyszne ciasto, idealne na początek tygodnia.
















Składniki:

na blaszkę 20cm x 20cm, 16 kawałków


115g masła, roztopionego i przestudzonego

1/2 kubka ciemnego cukru brązowego

1/3 kubka białego cukru

1 duże jajko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 kubek mąki orkiszowej

1 tabliczka (90g) gorzkiej czekolady, posiekanej

1/2 kubka grubo posiekanych orzechów makadamia

1/2 łyżeczki soli





Jak zrobić:

mikserem ubij masło z cukrem, dodaj jajko i wanilię, wymieszaj, wsyp mąkę wymieszaną z solą, wymieszaj łyżką. Dodaj czekoladę i orzechy, delikatnie wmieszaj w ciasto.

Kwadratową foremkę 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia zostawiając marginesy papieru, za które chwytając wyjmiesz ciasto. Piekarnik rozgrzej do 175'. Ciasto wyłóż do formy, wyrównaj. Piecz przez 25-30 minut; wierzch powinien być lekko ścięty, złocisty, ale ciasto musi zostać miękkie, pamiętaj, że to brownie, musi zostać mokre w środku.

Po kilku minutach po upieczeniu, chwytając za brzegi papieru wyjmij całe ciasto na blat, pokój na 16 kawałków. Podawaj jeszcze ciepłe.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz