czwartek, 18 marca 2021

Ciasteczka z mąki jaglanej, ryżowej i gryczanej, bezglutenowe

 Dzisiaj krótko i na temat; musiałam szybko zrobić ciasteczka takie w 100% zdrowe, bezglutenowe,  dobre też dla dziecka. Ciasteczka ze zwykłej mąki, z glutenem, to nie problem, ale mąki bezglutenowe to dla mnie ciągle wyzwanie w wypiekach. Jedne są bardzo sypkie, inne lekko gorzkawe, postanowiłam zrobić mieszankę, połączyć kilka, dodać do nich miód, też masło i jajko, żeby je ładnie połączyć. I wyszły pyszne wilgotne ciasteczka, odpowiednio słodkie, o pięknej barwie.















Składniki:

na około 15 ciasteczek


1/2 kubka mąki gryczanej

1/2 kubka mąki jaglanej

1/2 kubka mąki ryżowej

1/2 łyżeczki soli

1/2 kostki miękkiego masła

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 jajko

3-4 łyżki miodu, jeżeli lubicie słodkie, to może być więcej

garść żurawiny i rodzynek, może być dużo, jak lubicie





Jak zrobić:

w misce połącz wszystkie trzy mąki, dodaj sól, wymieszaj. Osobno ubij masło z miodem, potem dodaj jajko, ubij, na końcu wanilię, też wymieszaj. Jeżeli jajko się ścięło - nie przejmuj się, dla ciasteczek to nie będzie miało znaczenia. 

Suche składniki dodaj do mokrych, wsyp też rodzynki i żurawinę, zagnieć szybko ciasto tak, żeby się skleiło. Jeżeli nie chce się zlepić, chociaż nie powinno, dodaj odrobinę wody.

Piekarnik rozgrzej do 180', blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Z kuli ciasta urywaj kawałki, szybko formuj je w trochę nieforemne kulki, układaj je na blaszce; nie musisz zachowywać odstępów, bo ciastka raczej nie zmieniają kształtu podczas pieczenia.

Piecz około 12-14 minut, aż staną się złociste z wierzchu. Można jeść ciepłe.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz