Zero waste to gotowanie bez wyrzucania, ze wszystkiego, co się ostatecznie nie zepsuło, można coś zrobić, i to coś pysznego.
Gotowałam w niedzielę danie z kuchni chińskiej i został jeden filet z kurczaka. Nowy tydzień, postanowiłam przejrzeć lodówkę, i nazbierało się trochę resztek. Mam filet i co jeszcze? Dzień wcześniej ugotowałam brokuł na parze, pyszny był, al dente, ale jak zwykle za dużo, no i oczywiście zostało go trochę. Jeszcze znalazłam dwa bataty, jeden delikatnie nadpsuty, zabrałam się do roboty.
Z kurczaka i brokuła zrobiłam pulpety, które okazały się przepyszne. Wiedzieliście, że filet z kurczaka, delikatny i mięciutki, można posiekać drobniutko, wymieszać z warzywami, uformować kulki, po czym obtoczyć je w jajku, sezamie i bułce, i usmażyć na złoto? I takie pulpety są przepyszne! Postaram się odtworzyć przepis, bo improwizowałam, a w ferworze działania nie robiłam żadnych notatek.... Pulpety najlepiej podawać z prostą sałatą, ja zrobiłam frytki z batatów, bo one też wymagały ratunku i szybkiej obróbki.
Składniki:
na 12-14 pulpetów
1 filet z piersi kurczaka
2-3 ząbki czosnku, rozmiażdżone
kilka różyczek brokuła, ugotowanych na parze
1/2 dużej cebuli, startej na tarce o grubych oczkach
2-3 łyżki bułki tartej orkiszowej
2-3 łyżki nasion sezamu
1 łyżeczka pieprzu cayene
1 pęczek koperku
sól, pieprz
2 jajka
olej do smażenia
Jak zrobić:
posiekaj drobniutko mięso kurczaka, przełóż do miski. Dodaj startą na grubych oczkach cebulę i rozmiażdżony czosnek. Posiekaj drobno brokuła, dodaj jajko i koperek, wymieszaj całość, dodaj przyprawy. Wsyp 1 łyżkę bułki tartej, wymieszaj, bułka lekko zagęści masę.
Na talerzyk wysyp pozostałą bułkę tartą i nasiona sezamu, wymieszaj, na drugim talerzyku widelcem ubij jajko. Uformuj kulki, wielkość dowolna, u mnie trochę większe od piłeczki pingpongowej. Na patelnię wylej olej na wysokość około 1.5 - 2cm, rozgrzej go bardzo dobrze, kiedy wrzucisz kawałek masy i zacznie skwierczeć, olej będzie gorący. Kulki z mięsa obtocz w jajku, a potem w sezamie i bułce, włóż na patelnię. Smaż z każdej strony, aż pulpet będzie złocisty z każdej strony, po 2 -3 minuty, pamiętaj, że mięso w środku musi być dopieczone; najlepiej sprawdzić na jednym pulpecie, przekroić go i ocenić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz