Irlandzkie święto, Dzień Świętego Patryka już za nami, był to dzień 17-go marca. Ale dopiero dzisiaj udało mi się upiec ten chleb, czy w zasadzie rodzaj ciasta chlebowego, który ma wyjątkowy smak dzięki skórce z pomarańczy przede wszystkim, też maślance w składzie ciasta. Przepis jest wyjątkowo łatwy i szybki, jest to wypiek dla początkujących w kuchni i w pieczeniu. A warto spróbować, bo idą Święta, a to cudowne ciasto śniadaniowe.
Irlandczycy jedzą Irish soda bread na słodko, z marmoladą czy konfiturami, robią też French tost, czyli smażą kawałek chleb na maśle, jedzą go też z daniami wytrawnymi, gulaszem czy mięsem pieczonym. Ja myślę, że to żurawina jest tym magicznym składnikiem, który sprawia, że pieczywo łączy się i ze smakami słodkimi i wytrawnymi, my przecież też jadamy żurawinę do mięs.
Składniki:
4 kubki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki soli
4 łyżki zimnego masła, pokrojonego w kostki
1 3/4 kubka maślanki, ja nie miałam, zastąpiłam ją 1 kubkiem jogurtu greckiego wymieszanego z 3/4 kubka wody
1 duże jajko
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
1 kubek żurawiny suszonej
Jak zrobić:
wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj pokrojone masło, rozetrzyj je palcami z mąką na drobną kruszonkę.
Osobno ubij widelcem maślankę (jogurt) z jajkiem i ze skórką pomarańczową. Wlej do mąki. Żurawinę obtocz w mące, dodaj do mąki z maślanką. Wymieszaj, potem lepkie mokre ciasto wyłóż na deskę obficie wysypaną mąką, zagnieć ciasto, a potem wyrabiaj je, aż będzie gładkie i elastyczne.
Uformuj okrągły chleb, ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natnij na wierzchu krzyż. Rozgrzej piekarnik do 180', piecz chleb przez 50-55 minut, aż będzie złocisty na wierzchu, a patyczek całkowicie suchy. Po kilku minutach przełóż na kratkę, studź przez kilka minut, można jeść jeszcze ciepły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz