Wszyscy chyba słyszeli o Tarte Tatin, czyli tarcie odwróconej, w której spód staje się wierzchem ciasta. To patent francuski, stara receptura, która powstała, jak głosi legenda, przez przypadek. A tymczasem Brytyjczycy też mają swoje ciasto odwrócone, chociaż to nie tarta, a raczej maślane ciasto o delikatnie cytrynowym smaku, z wyczuwalną nutą białej czekolady. Konsystencja tego ciasta jest zwarta, na pograniczu babki i ciasta kruchego. Miejscami chrupiące, gdzie indziej lekko wilgotne i żujące, rozpływa się w ustach.
Tradycyjnie już, jak to u mnie, miałam do wykorzystania owoce, a co można z nich zrobić? Dżem, konfitury, ale najlepiej ciasto odwrócone.
Składniki:
na formę 19-20cm średnicy
owoce, jakie lubicie
cukier brązowy do posypania owoców
3/4 kubka białego cukru
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 1/2 kubka mąki pszennej
2 jajka
160g miękkiego masła
1/2 -1 łyżki skórki otartej z cytryny
3/4 tabliczki białej czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
jak zrobić:
miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, potem wanilię, cały czas mieszając mikserem. Jeżeli masa będzie robiła wrażenie ściętej, nie przejmuj się, nie wpłynie to na jakość ciasta.
Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do masy jajecznej, mieszaj, już delikatniej. Na końcu dodaj skórkę z z cytryny i czekoladę, wymieszaj delikatnie.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż owoce, posyp je brązowym cukrem. Na owoce wyłóż ciasto, wyrównaj. Piecz w 175' przez około 45 minut, aż będzie złociste, do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut, zdejmij obręcz. Przykryj ciasto talerzem większym niż forma, odwróć tak, żeby owoce znalazły się na wierzchu.
Takie ciasto jest pyszne z kremem anglaise, o nim innym razem, a ja nie miałam mleka, więc posypałam wierzch cukrem pudrem. To pyszne dekadenckie ciasto z białą czekoladą, wilgotne w środku, i waniliowo cytrynowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz