poniedziałek, 14 marca 2022

Bakłażany pieczone z anchois

Bakłażany to bardzo trudne warzywo, nietrudno je zepsuć i sprawić, że są nudne i bez wyrazu.

Dzisiejszy przepis nie jest mojego autorstwa, to przepis Yotama Ottolenghi, i jest absolutnie wyjątkowy. Nie tylko wyjątkowy, jest też bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy upiec bakłażany i przygotować dressing, który również nie jest skomplikowany. Obecność anchois w dressingu podnosi smak bakłażana, znika jego mdła nuta, a całość jest wyrazista i orzeźwiająca. 

Yotam Ottolenghi to mistrz kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, chociaż w jego książkach jest też mnóstwo dobrych potraw z ryb, drobiu i mięsa. Mnie jednak urzekają jego pomysły na warzywa. Ma swoje ulubione przyprawy, bardzo nieoczywiste, jak czarny czosnek, sumak, tahini czy harissa różana, jest ich około dziesięciu, i zapewniam Was, że większości nie znacie. Dzięki tym przyprawom jego warzywa smakują obłędnie, wyraziście, nie nudno. Warto się wysilić i zdobyć je, a potem z nich korzystać i korzystać z warzyw ile się da. 

Bakłażany można podać na grzankach z chleba na zakwasie, albo jako dodatek do pieczonego kurczaka czy steku z tuńczyka.


















Składniki:

na 4 porcje jako dodatek


4 duże bakłażany pokrojone na 2cm plastry

100ml oliwy

20g anchois w oleju, odsączonych i drobno posiekanych

1 łyżka białego octu winnego

1 ząbek czosnku, rozgnieciony

1 łyżka listków oregano

garść liści natki pietruszki, posiekanych

sól, czarny pieprz

ziarna granatu do posypania, opcjonalnie



Jak zrobić:

rozgrzej piekarnik do 220'. Bakłażany wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli. Rozłóż na dwóch dużych blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Posmaruj plastry z obu stron oliwą, zużyjesz około 70ml oliwy. Piecz 35 minut, aż się mocno zrumienią. Wyjmij z piekarnika, ostudź.

Przygotuj dressing; w małej misce wymieszaj trzepaczką anchois, ocet winny, czosnek, szczyptę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Dodaj pozostałą oliwę, bardzo dobrze wymieszaj.

Tuż przed podaniem przełóż bakłażany do miski, dodaj natkę pietruszki i posiekane oregano, polej dressingiem i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na ładny półmisek.

 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz