Jedliście kiedyś hummus zrobiony od początku, czyli od namoczenia ciecierzycy, do końca zrobiony samodzielnie? Jeżeli tak, to przyznacie, że zrobiony z ciecierzycy z puszki, nie mówiąc już o kupnym, nie mogą się z nim równać. Mój dzisiejszy przepis to tak naprawdę nie mój, a Yotama Ottolenghi. To mistrzz kuchni bliskowschodniej wegetariańskiej i wegańskiej, jest moim guru od wielu wielu lat, od kiedy dostałam pierwszą jego ksiażkę "Jerusalem".
Dzisiaj będę Was namawiać na samodzielne zrobienie hummusu, a do tego przygotowanie dodatków, które niesamowicie podkręcą jego smak. Oliwa, w której smaży się chilli, czosnek, świeży imbir i gałązki kolendry ma doskonały aromat, można ją zlać do miseczki i maczać świeży chleb, również najlepiej własnej roboty.
Namawiam Was na przygotowanie zakwasu i rozpoczęcie przygody chlebowej. Ja wykorzystałam czas pierwszego lockdownu, oddałam się lekturze książki Piotra Kucharskiego "Chleb", zrobiłam zakwas i od tego czasu jestem uzależniona od domowego chleba żytniego na zakwasie. Niestety, moja cała rodzina również, co oznacza pieczenie chleba co najmniej 3 razy w tygodniu.
Wracając do hummusu, jeżeli dzisiaj wieczorem namoczycie sucha ciecierzycę, jutro rano możecie się zabrać za robienie hummusu, na lunch będzie gotowy.
Składniki:
na 4 porcje
250g suchej ciecierzycy
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w zimnej wodzie, wody powinno być bardzo dużo. Dodaj 1 łyżeczkę sody.
Następnego dnia odcedź, przepłucz i zalej 1,8l zimnej wody i wsyp pozostałe 1/2 łyżeczki sody. Postaw na dużym ogniu, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj przez jeszcze około 15 minut, aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka, tak miękka, że rozetrzesz ją w palcach.
Hummus:
300g ugotowanej ciecierzycy
10g świeżego imbiru, obranego i startego
1 łyżka oliwy
1 łyżka tahini
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
2 cytryny - 1 łyżka otartej skórki i 3 łyżki soku
1 kostka lodu
sól morska w płatkach, do smaku
Dodatki:
90ml oliwy
3 czerwone chilli, bez pestek, cienko pokrojone
3 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
15g świeżego imbiru, obrane i pokrojone w zapałkę
2 kawałki kory cynamonowej
15g łodyg kolendry, pokrojonych na kawałki, liście do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić:
wszystkie składniki na hummus i 3/4 łyżeczki soli umieść w malakserze i zblenduj na gładki krem.
Na dużą patelnię wylej oliwę, rozgrzej na średnim ogniu, wrzuć chilli, imbir i cynamon, smaż przez około 4-5 minuty, aż czosnek stanie się złocisty. Mieszaj często, dołóż kolendrę, smaż przez chwilę. Łyżką cedzakową wyjmij dodatki. Oliwę posyp solą, zlej do miseczki, będzie do podania z chlebem.
Hummus wyłóż na talerz, zrób płytki dołek po środku, do niego wlej oliwę ze smażenia. Posyp dodatkami i kolendrą. Podaj z chlebem do maczania w oliwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz