niedziela, 20 marca 2022

Brukselka z granatem w bliskowschodnim stylu

 Brukselka jest raczej mało popularna i lubiana. O ile szpinak już oswoiliśmy, to brukselka ciągle kojarzy się z rozgotowanym, nieciekawie wyglądającym, do tego o nieprzyjemnym zapachu warzywem. 

Już dawno sobie z tym poradziłam. Kosztem miękkości, robię ją szybko i zostawiam mocno al dente. Jest chrupiąca, świeża i żywo zielona. Uzupełniam jej smak ciekawymi dodatkami, jak granat, cebula czy kolendra, dodaję też też ciekawy dressing. Wtedy okazuje się, że brukselka smakuje doskonale. Wystarczy do niej podać pieczywo, ja najbardziej lubię chleb żytni na zakwasie, z własnego wypieku oczywiście, i doskonały lunch czy lekki obiad, szczególnie, kiedy staramy się trzymać dietę i jeść dietetycznie, jest gotowy. 

Chleb żytni jest bardzo wskazany dietetycznie. Przez długi czas mówiono, że chleb jest zły, że od niego się tyje, że jest ciężki. Okazuje się, że nie każdy, i że zależy jaki chleb. Oczywiście, chleb pszenny, z białej mąki, do tego drożdżowy, ten powinniśmy sobie darować. Chleb żytni na zakwasie to zupełnie inna historia. Długo i kilkakrotnie wyrasta, a to powoduje, że jest zupełnie inaczej przyswajany. Mąka żytnia z pełnego przemiału, oprócz tego, że zawiera gluten, a więc nie jest wskazana dla osób wrażliwych czy nietolerujących glutenu, jest zdrowa, zawiera błonnik i mikroelementy, nie należy z niej rezygnować. A co do pieczenia chleba, postanowiłam, że wkrótce przeprowadzę Was krok po kroku, tak jak ja sama zaczynałam dwa lata temu, przez proces wypieczenia cudownego chleba z chrupiącą skórką, od wyhodowania zakwasu do bochenka chleba. Mam nadzieję, że są chętni.



















Składniki:


500g brukselki, oczyszczonej i przekrojonej na połówki

1 cebula pokrojona w piórka

oliwa


dressing:

3-4 łyżki oliwy

1/2 łyżki miodu

1/2 łyżki octu jabłkowego

sól, pieprz

1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę

 

ziarna granatu, do posypania

kolendra albo natka pietruszki, posiekane, do posypania

płatki chilli, do posypania


Jak zrobić:

na patelni rozgrzej chlust oliwy, podsmaż cebulę, aż będzie miękka. Zdejmij cebulę z patelni, na tej samej patelni, ewentualnie dodaj odrobinę oliwy, podsmaż pokrojoną brukselką krótko, powinna się lekko przypiec. 

W misce delikatnie wymieszaj brukselkę z cebulą. Dopraw solą i pieprzem.

W osobnej miseczce bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki dressingu; uwaga, proporcje możesz lekko zmienić, w zależności od smaku. Dodaj dressing do brukselki, obtocz ją lekko, posyp płatkami chilli, posiekaną kolendrą i natką pietruszki, na końcu ziarnami granatu. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz