Czekolada, są tacy, którzy jej nie lubią, ale to zdecydowana mniejszość. Jest niezwykła, kiedy dziecko spróbuje mały jej kawałek chce więcej i więcej. W przeciwieństwie do cukru, w którym nie ma niczego dobrego odżywczo dla nas, czekolada zawiera około 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie, chronią przed chorobami i stymulują układ odpornościowy, chroni przed próchnicą. Czekolada to dobry narkotyk, jednak nie można z nią przesadzać, a o to łatwo, pewnie sami wiecie, szczególnie, jeżeli lubicie czekoladę mleczną. Mleczna zawiera mniej tego, co dobre, a zdecydowanie więcej cukru.
Francuzi lubią gorzką czekoladę, szczególnie Francuzki. Mus z gorzkiej czekolady czy tarta z ganache czekoladowym to popularne słodycze. Ja sama nigdy nie lubiłam gorzkiej czekolady, ale w deserach ją uwielbiam. Musicie spróbować jak smakuje ta tarta, jest uzależniająca, ale też bardzo elegancka, wyjątkowa.
Składniki:
na formę do tarty średnicy 27cm
225g mąki pszennej
150g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
25g cukier puder
20g kakao
1 żóltko
szczypta soli
odrobina zimnej wody
garść orzechów laskowych, około 150g
¾ łyżeczki płatków chilli
ganache
200g gorzkiej czekolady, połamanej na
kawałki
200g śmietany kremówki
70g miodu
40g masła o temperaturze pokojowej
jak zrobić:
spód
wymieszaj mąkę z solą, cukrem i kakao, dodaj masło, szczypiąc palcami szybko połącz suche składniki z masłem, aż całość będzie przypominało grubą kruszonkę. Dodaj żółtko i odrobinę wody, szybko zagnieć spójne i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 20 minut.
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, na papierze rozwałkuj wychłodzone ciasto przez folię. Wyłóż nim dokładnie formę, brzegi również. Nakłuj w kilku miejscach spód, włóż do zamrażalnika na 15-20 minut, aż zamarznie na kość. Rozgrzej piekarnik do 190’, piecz spód przez 20 minut.
orzechy
na suchej patelni upraż orzechy. Przełóż je do suchego ręcznika kuchennego, pocieraj i usuń z orzechów łupinki, orzechy powinny być białe.
nadzienie:
śmietanę zagotuj. Dodaj miód i wymieszaj. Wsyp połamaną czekoladę, odstaw na chwilę, żeby zmiękła, a potem dokładnie wymieszaj, powinna się całkowicie rozpuścić. Porcjami dodawaj masło i połącz z czekoladą, masa musi być aksamitna, przypominać truflę. Oczyszczone orzechy wyłóż na spód, zostaw kilka do udekorowania wierzchu. Masę czekoladową wyłóż na orzechy, na ganache ułóż kilka orzechów.
Odstaw w zimne miejsce na co najmniej godzinę, żeby stężała. Posyp płatkami chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz