czwartek, 10 marca 2022

Tarta francuska z ganache czekoladowym i na spodzie czekoladowym

 Czekolada, są tacy, którzy jej nie lubią, ale to zdecydowana mniejszość. Jest niezwykła, kiedy dziecko spróbuje mały jej kawałek chce więcej i więcej. W przeciwieństwie do cukru, w którym nie ma niczego dobrego odżywczo dla nas, czekolada zawiera około 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie, chronią przed chorobami i stymulują układ odpornościowy, chroni przed próchnicą. Czekolada to dobry narkotyk, jednak nie można z nią przesadzać, a o to łatwo, pewnie sami wiecie, szczególnie, jeżeli lubicie czekoladę mleczną. Mleczna zawiera mniej tego, co dobre, a zdecydowanie więcej cukru.

Francuzi lubią gorzką czekoladę, szczególnie Francuzki. Mus z gorzkiej czekolady czy tarta z ganache czekoladowym to popularne słodycze. Ja sama nigdy nie lubiłam gorzkiej czekolady, ale w deserach ją uwielbiam. Musicie spróbować jak smakuje ta tarta, jest uzależniająca, ale też bardzo elegancka, wyjątkowa.







Składniki:

na formę do tarty  średnicy 27cm


225g mąki pszennej

150g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

25g cukier puder

20g kakao

1 żóltko

szczypta soli

odrobina zimnej wody

 

garść orzechów laskowych, około 150g

¾ łyżeczki płatków chilli

 

ganache

200g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

200g śmietany kremówki

70g miodu

40g masła o temperaturze pokojowej

 

jak zrobić:

spód

wymieszaj mąkę z solą, cukrem i kakao, dodaj masło, szczypiąc palcami szybko połącz suche składniki z masłem, aż całość będzie przypominało grubą kruszonkę. Dodaj żółtko i odrobinę wody, szybko zagnieć spójne i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na 20 minut.

Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, na papierze rozwałkuj wychłodzone ciasto przez folię. Wyłóż nim dokładnie formę, brzegi również. Nakłuj w kilku miejscach spód, włóż do zamrażalnika na 15-20 minut, aż zamarznie na kość. Rozgrzej piekarnik do 190’, piecz spód przez 20 minut.

orzechy

na suchej patelni upraż orzechy. Przełóż je do suchego ręcznika kuchennego, pocieraj i usuń z orzechów łupinki, orzechy powinny być białe.

nadzienie:

 śmietanę zagotuj. Dodaj miód i wymieszaj. Wsyp połamaną czekoladę, odstaw na chwilę, żeby zmiękła, a potem dokładnie wymieszaj, powinna się całkowicie rozpuścić. Porcjami dodawaj masło i połącz z czekoladą, masa musi być aksamitna, przypominać truflę. Oczyszczone orzechy wyłóż na spód, zostaw kilka do udekorowania wierzchu. Masę czekoladową wyłóż na orzechy, na ganache ułóż kilka orzechów.

Odstaw w zimne miejsce na co najmniej godzinę, żeby stężała. Posyp płatkami chilli.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz