sobota, 12 marca 2022

Wegańskie bułeczki z kremem z orzechów laskowych, orzechami laskowymi i sezamem

Sobota to u mnie dzień kuchni. Cały tydzień w biegu, wszystko robię w pośpiechu, pracuję do późnego wieczora, nie ma możliwości, żeby spokojnie gotować czy piec, a tak to kocham.

I jak już jest ta wyczekana sobota, to z radości nie wiem, od czego zacząć. Dzisiaj wiedziałam.

Bułeczki wegańskie z kremem z orzechów laskowych Yotama Ottolenghi to był strzał w dziesiątkę, przepis pochodzi z jego książki "Prosto". To wypiek trochę śniadaniowy, a trochę do kawy popołudniowej, łączą w sobie wszystko co lubię w słodyczach i ciastkach. Jest i ciasto drożdżowe, najlepsze na śniadanie, jest krem w stylu nutelli, słodki, orzechowy, to najbardziej lubię, no i dużo chrupiących orzechów.

Przepis jest w miarę prosty, ciasto wyrasta szybciutko, proporcje grają, wszystko się zgadza. Gromadźcie składniki i do dzieła.

UWAGA: weganie, sprawdźcie skład kremu, w niektórych jest mleko w proszku, w moim nie ma. Jeżeli wolicie, możecie roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować nią ciasto tak, jak ja tym kremem. Orzechami i skórką posypcie w ten sam sposób. Jeżeli chcecie, żeby krem był słodszy, dodajcie do roztopionej czekolady 2-3 łyżki cukru pudru.


























Składniki:

na 10 bułeczek


150g mąki pszennej chlebowej TYP 750 plus trochę do podsypania blatu

1 łyżeczka drożdży suchych

1 1/2 łyżeczki drobnego cukru

3 łyżki oliwy plus trochę do posmarowania wierzchu

1/3 łyżeczki soli

65ml letniej wody

40g orzechów laskowych, uprażonych, bez łupiny, grubo posiekanych

20g sezamu uprażonego

150g miękkiego kremu orzechowego, nutelli albo roztopionej w kąpieli wodnej czekolady gorzkiej

1 mała pomarańcza, skórka otarta

2 łyżeczki cukru pudru do posypania




Jak zrobić:

do średniej miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, wymieszaj. Dodaj 2 łyżki oliwy i sól, wymieszaj.

Wyłóż na blat, wyrabiaj przez 3-5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli klei się do rąk albo do blatu, dodaj odrobinę więcej oliwy. Uformuj kulę, przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ją folią spożywczą i zostaw na 40-60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.

Orzechy upraż na suchej patelni, wysyp na ręcznik kuchenny, pocieraj, aż zetrzesz z nich łupiny. Grubo posiekaj. Wymieszaj z uprażonym sezamem.

Wysyp blat odrobiną mąki, rozwałkuj ciasto na prostokąt 30 x 40cm, dłuższym bokiem do siebie. Posmaruj miękkim kremem, jeżeli nie jest miękki, podgrzej go delikatnie w rondelku i wymieszaj. Posmaruj cały placek, zostaw jedynie 2cm pasek od góry bez kremu. Posyp mieszanką orzechów, zostaw trochę do posypania wierzchu bułeczek. Posyp otartą skórką z pomarańczy. Zwiń ciasto od siebie w rolkę. Pokrój ją na 3cm kawałki, ułóż łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej rolki posmaruj oliwą i posyp resztą orzechów. Piecz w 200' przez 8-9 minut, wierzch powinien być delikatnie złocisty.

Posyp cukrem pudrem (opcjonalnie) i podawaj. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz