Mam kilka doskonałych przepisów na serniki, ale ten, który zobaczyłam w 'Kukbuku', zwrócił moją uwagę. Miałam w lodówce kilka opakowań serka śmietankowego 'Twój Smak', które czekały na pomysł. Według przepisu powinno się użyć serka 'Philadelphia', ale postanowiłam przepis wypróbować z tym, który miałam i nie pożałowałam. Sernik jest doskonały, a wykonanie szybkie i łatwe.
SERNIK Z PRZYPALANYM MASŁEM
Składniki:
spód:
1/4 kostka masła
1 szklanka dobrej bułki tartej, najlepiej własnoręcznie robionej
2 łyżki cukru
spora szczypta soli
masa serowa:
3/4 kostki masła
1/2 kubka cukru
około 500g serka 'Twój Smak' ( wg przepisu jest to serek Philadelphia ); ja dodałam jeszcze odrobinę ricotty
4 jajka
2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Jak zrobiłam:
spód:
1. Masło stopiłam na patelni. Dodałam bułkę tartą, cukier i sól. Smażyłam, aż bułka się trochę zrumieniła.
2. Masę wyłożyłam na spód tortownicy o średnicy 23cm. Mocno ją ugniotłam i włożyłam tortownicę do lodówki, żeby stwardniała.
masa serowa:
1. Masło stopiłam na patelni na średnim ogniu. Kiedy się stopiło, nadal podgrzewałam, ciągle mieszając, aż zbrązowiało. Zdjęłam je z ognia i ostudziłam.
2. Cukier dobrze wymieszałam z masłem używając miksera. Dodałam serek i nadal mieszałam, a potem wrzucałam po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodałam startą skórkę z cytryny. Gotową masę serową wyłożyłam na spód z bułki tartej.
3. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Sernik piekłam przez około 60 minut.
Przed podaniem i wyjęciem z blaszki, sernik musi całkowicie wystygnąć. Najlepiej włożyć go na jakiś czas do lodówki.
Masło dominuje w smaku i spodu i masy serowej, a całość, nie za słodka, lekko słonawa i z domieszką cytryny, to doskonała kombinacja smaków i aromatów.
To wianek z bukszpanu, który zrobiłam na warsztatach zorganizowanych pod hasłem 'Wianek Wielkanocny'. Jest pękaty, pięknie zielony, ozdobiony gęsimi jajkami.
pysznie sie prezentuje :) uwielbiam popękania sernikowe na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńja też! bez pęknięć nie ma sernika:)
UsuńCiekawie sie zapowiada! A skoro na Philadelphii, to i ja moge zrobic :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie, może nawet wyjdzie lepszy?
Usuńciekawy pomysł ;d
OdpowiedzUsuńnietypowy, szczególnie to przypalanie masła:)
Usuńmmm sernik wyglada cudnie ! fajny i prosty przepis na pyszny serniczek ;)
OdpowiedzUsuńprosty bardzo!
Usuńpięknie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńMaju, czytam tytuł i oczy przecieram, z topionym serem??? Dopiero zajarzyłam, że to o masło idzie;-)) Bardzo apetyczny z tym topionym serem;-))
OdpowiedzUsuńto by był egzotyczny, z tym serem..:)
UsuńPięknie wyglądają :) Podoba mi się to pęknięcie :)
OdpowiedzUsuńchyba nie powinno ich być..
Usuńideał kruchego sernika <3
OdpowiedzUsuńjest doskonały!:)
UsuńIdealny, pięknie się prezentuje, aż się zrobiłam głodna... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie obłędnie! Coś cudownego po prostu! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/
dzięki! zajrzę:)
UsuńZ wierzchu taki kruchy.. dasz kawałek, bo chyba takiego sernika nie miałam okaxji jeść?
OdpowiedzUsuńzapraszam;) a jest doskonały!
Usuń