Wpisy zaczynam od marchewki, zaraz po niej będą kotlety z jaglanki.
Składniki:
1kg marchewki, obranej i podzielonej na połówki a większe na ćwiartki
1 łyżka ziaren kuminu ( kminu rzymskiego )
2 duże łyżki dobrego miodu
3 łyżki masła
sól
3/4 łyżeczki kminu mielonego
Jak zrobiłam:
Na suchej, gorącej patelni uprażyłam ziarna kminu. Dodałam masło, rozpuściłam, dodałam miód, podgrzałam aż całość była bardzo gorąca i pojawiły się bąble. Dodałam marchew i obtoczyłam dokładnie w gorącej zalewie. Posoliłam i dodałam mielony kumin, wymieszałam i smażyłam przez kilka minut. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam przez ponad 30 minut, aż marchewka zaczęła lekko brązowieć. Można piec krócej, jeżeli wolicie ją bardziej surową i bledszą.
Super dodatek! :)
OdpowiedzUsuń