Daktyle, migdały i kakao, tak prosty jest ich skład. Krótki czas przygotowania, prosty przepis, a smak niesamowity.
Trufle wyszły tak pięknie na zdjęciach, że trudno mi było wybrać jedno najlepsze, umieściłam wszystkie, aż nudno...
Składniki:
1 kubek* daktyli bez pestek
1/2 kubka migdałów
2 łyżki wody różanej
1/2 kubka gorzkiego kakao plus kakao do obtoczenia ( można użyć cukru pudru albo wiórków kokosowych )
* kubek = 250ml
Jak zrobiłam:
Migdały podprażyłam na suchej patelni, grubo posiekałam. Daktyle zalałam gorącą wodą i zostawiłam na 20 minut, po tym czasie odlałam wodę i posiekałam.
Do miski wrzuciłam daktyle i migdały, dodałam wodę różaną i kakao, wszystko zblendowałam na w miarę gładką masę. Uformowałam kulki o średnicy 2 - 2.5cm, każdą dokładnie obtoczyłam w gorzkim kakao - można w cukrze albo wiórkach kokosowych, i schłodziłam w lodówce.
Takie bezpieczne słodycze warto mieć pod ręką, na trudne chwile.
Daktyle są takie słodkie, że nie trzeba cukru! Ja czasem używam trzcinowego, ale najczęściej miód :D
OdpowiedzUsuńPyszny przepis :) U mnie na blogu też przepis na pewnego rodzaju trufle, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńwww.lekarzeodkuchni.blogspot.com