A z bakłażanem można zrobić wszytko, marynować, grillować, smażyć i w końcu piec; roladki, sałatki czy pulpety, tak można go przyrządzić po podstawowej obróbce. Wszystko to są potrawy zdrowe i dietetyczne, warto korzystać z nich na co dzień.
Składniki:
pulpety:
na 12 sztuk
1 duży bakłażan
1 kubek czerwonej soczewicy
garść czarnych oliwek, grubo posiekanych
3 łyżki płatków owsianych
1-2 łyżek oliwy virgin
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 duża łyżka pasty Tahini
1 duża łyżka mielonych migdałów
sól, pieprz
pieprz cayenne
sos:
2 łyżki oliwy virgin
1 puszka pomidorów bez skórki
1 ząbek czosnku, posiekany
sól
Jak zrobiłam:
Bakłażana przekroiłam na pół, środek nacięłam nożem w kilku miejscach, żeby szybciej się upiekł. Ułożyłam na blaszce, przykryłam folią i piekłam w 200' C aż był miękki, około 25 - 30 minut.
Ostudziłam, potem wyjęłam łyżką miąższ.
Czerwoną soczewicę dokładnie opłukałam. Ugotowałam do miękkości, przez 20 minut. Wystudziłam.
Bakłażana i ciecierzycę razem szybko zblendowałam, zostawiając grubsze części. Dodałam płatki owsiane, czosnek, oliwę, oliwki, mielone migdały i pastę Tahini, wymieszałam, doprawiłam solą, pieprzem i cayenne. Odstawiłam na chwilę, żeby płatki spęczniały i masa zgęstniała.
Uformowałam kulki o średnicy 2.5 - 3cm, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem i piekłam w 180' C przez 20 - 25 minut, przewracając je po połowie czasu ostrożnie na drugą stronę. Po wystygnięciu pulpety będą twardsze, trzeba dać im chwilę na uzyskanie właściwej konsystencji.
sos:
Rozgrzałam oliwę na patelni, wrzuciłam pomidory pokrojone na kawałki razem z pulpą, smażyłam, aż sos się zredukował. Dodałam czosnek i doprawiłam solą, podgrzewałam jeszcze przez chwilę.
Pulpety podałam na gęstym sosie pomidorowym.
Robiłam coś podobnego z kaszą jaglaną,wprawdzie miałam problem uformować pulpety,ale smak masy z bakłażanem był nieziemski:)
OdpowiedzUsuń