To takie herbatniki, które chyba każdy zna i lubi. Poza tym, nie ma pieczenia bez Digestive, kiedy chcesz zrobić kruchy spód do sernika czy Banoffee, przepis mówi, weź ciasteczka, najlepiej Digestive Kiedyś można je było kupić wszędzie, były w każdym super markecie i sklepie spożywczym.
Mam ochotę zrobić deser włoski, na razie nie zdradzę jaki, do zrobienia którego potrzebne są dobre ciasta kruche, najlepiej digestive. Postanowiłam je upiec, nie tylko dlatego, że nie mogę ich znaleźć w moich sklepach, ale przede wszystkim dlatego, że lubię wszystko robić sama.
Zrobienie tych ciastek jest bardzo proste i szybkie, smakują fantastycznie, bardzo kruche, maślane i delikatne, lekko słone, chrupiące, doskonałe. Pamiętam z dawnych czasów, że najbardziej lubiłam Digestive z czekoladą, i to mleczną, następna partia taka właśnie będzie. Miło jest mieć w domu taki duży słój pełen Digestive Biscuits!
Składniki:
na około 20 sztuk
240g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
75g cukru pudru
130g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
jak zrobić:
w misce wymieszaj mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj kawałki masła, rozetrzyj je palcami z mąką aż uzyskasz masę o konsystencji drobnej kruszonki. Dodaj mleko, zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Podziel je na 2 części.
Jedną rozwałkuj na papierze do pieczenia i przez papier na placek o grubości około 3mm. Wytnij kółka o średnicy 7cm, przenieś je przy pomocy szpatułki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
To samo zrób z drugą porcją ciasta. W gotowych ciasteczkach zrób dziurki. Piecz w 170' przez około 20 minut, aż wszystkie ciasteczka będą równo przyrumienione, mocno złociste.
Ciasteczka po kilku 2-3 minutach od upieczenia przenieś na kratkę. Są gotowe, idealne do popołudniowej herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz