Kto nie lubi tarty, a szczególnie tarty z owocami. Maliny, jeżyny, borówki, takie mnóstwo tych owoców wszędzie, że trudno nie zrobić z nich użytku. Planowałam zrobić tartę z kremem z mascarpone, czyli ubić je z kremówką i cukrem, ale ostatecznie stanęło na kremie pieczonym, z tym samym włoskim serkiem, ale połączonym z kajmakiem z mleka skondensowanego.
Taki krem ma delikatnie karmelowy smak i wyjątkowo aksamitną konsystencję. Po upieczeniu na powierzchni powstaje cieniutka chrupiąca warstwa, która trochę mi przypomina wierzch creme brulee. Smak i konsystencja tego kremu doskonale pasują do kwaśności malin, a że jest lekki, a maliny bardzo delikatne, całość jest wykwintna i lekka. Krem kajmakowy to świetna odmiana dla tradycyjnego kremu z mascarpone, można go wykorzystać do zrobienia innych deserów czy tart.
Składniki:
na formę do tarty o średnicy 23cm
spód:
260g mąki pszennej typ 500
100g cukru pudru
szczypta soli
130g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
2 żółtka
krem:
250g mascarpone
250g kajmaku - można go zrobić z 1 puszki słodzonego mleka skondensowanego, gotując je w garnku z wodą, puszka musi być całkowicie przykryta, przez 3 godziny, albo użyć gotowego, będzie równie dobry
2 jajka
około 150-200g owoców
kilka liści mięty, drobno posiekanych, do posypania przed podaniem
jak zrobić:
przygotuj spód: mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodaj pokrojone masło, szybko rozetrzyj je palcami z mąką, aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Dodaj żółtka, szybko zagnieć elastyczne i zwarte ciasto, staraj się nie dodawać wody, wtedy ciasto jest bardziej kruche i delikatne. Gotowe ciasto uformuj w dysk, zawiń do w folię spożywczą, włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je, najlepiej na papierze, razem z papierem przenieś do formy i wylep dokładnie formę ciastem, boki również. Formę z ciastem włóż do zamrażalnika na 15-20 minut, aż ciasto całkowicie zamarznie. Dobrzej rozgrzej piekarnik do 190' przez około 20 minut, aż będzie lekko złociste.
W między czasie przygotuj krem: delikatnie ubij mascarpone z kajmakiem (odnośnie kajmaku patrz wyżej, info w składnikach) i jajkami.
Wylej krem do formy, trochę prawdopodobnie zostanie, piecz w 180' przez około 15-20 minut, aż krem lekko zgęstnieje, będzie gęstniał najpierw na brzegach, środek będzie jeszcze luźny, ale po wyjęciu z piekarnika zgęstnieje do końca.
Chwilę odczekaj, na ciepłym delikatnie kremie układaj maliny albo inne owoce, lekko wciśnij je w krem, pęknie delikatnie, ale i tak całość będzie pięknie wyglądała (zobacz zdjęcia).
Posyp posiekaną miętą przed podaniem, pokrój dopiero po wystygnięciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz