sobota, 9 października 2021

Pasztet z cukinii i jaglanki z orzechami, wegetariański, bezglutenowy

 Chodził za mną od dawna, jakiś pasztet warzywny, aż w końcu nadszedł ten moment. Kiedy znalazłam cukinię, która czekała bardzo długo na swoją chwilę, decyzja zapadła. Głównym składnikiem jest właśnie cukinia, a zagęściłam pasztet i dodałam mu masy kaszą jaglaną ugotowaną; można dodać bułkę tartą albo kaszę mannę, ja trzymam się diety bezglutenowej, stąd kasza jaglana. 

Pasztet smakuje przepysznie, jest w nim mnóstwo przypraw, ponieważ ani cukinia ani kasza jaglana nie mają wystarczająco wyrazistego smaku, trzeba je mocno podkręcić; dodałam różne rodzaje pieprzu, tak w ogóle to nie wyobrażam sobie gotowania bez niego, kumin, curry, paprykę słodką, no i sól, całkiem sporo, tyle potrzebował. Możecie składniki wymieniać, bawić się nimi, najważniejsze, żeby Wam smakował, zróbcie z tych warzyw, które lubicie najbardziej. Ja bardzo lubię orzechy i pestki, dodałam garść posiekanych orzechów włoskich. A z czym go jeść? Można z sałatą i pieczywem, można też potraktować pasztet jak mięsny i dodać do niego chrzan, musztardę czy majonez.

Zrobienie pasztetu nie jest trudne, najtrudniejszym etapem jest starcie cukinii, a potem dobre odsączenie jej, a cukinia, jak wiecie, wody ma całe mnóstwo. Pasztet trzeba przechowywać w lodówce, wytrzyma przez 3-4 dni, i ciągle będzie smakował doskonale. 

















Składniki:

na średniej wielkości formę podłużną keksówkę


cukinia - 1 bardzo duża albo 3 średnie

1 cebula czerwona

1 średnia marchew

3 duże ząbki czosnku

duży chlust oliwy

3/4 kubka kaszy jaglanej

1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej

3 duże jajka albo 4 małe

1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka kuminu, 1 duża łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry

garść orzechów włoskich, posiekanych

2-3 łyżki mielonych migdałów, do posypania wierzchu przed pieczeniem




Jak zrobić:

zacznij od ugotowania kaszy jaglanej: opłucz ja bardzo dobrze na sicie, aż woda będzie czysta. Przełóż do garnka, zalej 1 kubkiem wody, doprowadź wodę do wrzenia, zamieszaj i zmniejsz ogień, przykryj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zostaw pod przykryciem i zabierz się za przygotowanie warzyw.

Umytą cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Umieść warzywa w misce, dodaj 2 łyżeczki soli, wymieszaj i zostaw na 30-40 minut, aż cukinia puści soki. Przełóż warzywa na sito, odciśnij bardzo dobrze z soku.

Dodaj startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, chlust oliwy, natkę pietruszki, orzechy, przestudzoną kaszę i jajka. Dodaj wszystkie przyprawy, spróbuj, dopraw do smaku.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, masę przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Posmaruj oliwą i posyp mielonymi migdałami, możesz udekorować orzechami. Piecz w 180' przez ponad godzinę, aż wierzch i brzegi będą rumiane.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz