poniedziałek, 25 października 2021

Wegańskie markizy Alfajores z kremem morelowym

 Alfajores to ciasteczka popularne w Hiszpanii, Meksyku i Ameryce Południowej, bardzo kruche, przekładane kajmakiem, czy inaczej bardzo słodkim creme de leche. W tych oryginalnych jest masło, żółtka, oprócz oczywiście mąki i skrobi kukurydzianej. Są przepysznie kruche i słodkie, nie mają sobie równych w kategorii ciastek kruchych. Do tego to obłędne nadzienie - creme de leche, który powstaje przez zredukowanie mleka z cukrem do konsystencji kremu. 

Ja, jak zwykle, poszukiwałam wersji wegańskiej. I znalazłam, w książce "Sweet Laurel", moim ostatnim odkryciu. Co prawda, autorka skupia się na przepisach  bezglutenowych, nie wegańskich, ale niektóre, tak przy okazji, są również wegańskie.

Alfajores wegańskie są tak pyszne, że trudno skończyć na jednym. Są nie tylko bezglutenowe i wegańskie, nie zawierają również białego cukru, to prawdziwie zdrowe słodycze. 

Zrobienie tych ciasteczek nie jest trudne, chociaż trzeba się przyzwyczaić do innej tekstury ciasta; jest bardziej kleiste, wilgotne, trzeba je rozwałkowywać delikatnie, najlepiej przez papier do pieczenia albo folię spożywczą. Równie delikatnie trzeba je przenosić, po wycięciu, na blaszkę. 




















Składniki:

na 16-17 podwójnych ciasteczek

ciasto:

2 kubki mąki migdałowej

szczypta soli

1/4 kubka oleju kokosowego, roztopionego

1/4 kubka syropu klonowego


krem:

5-6 moreli suszonych, organicznych

2-3 świeże daktyle

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżka masła migdałowego albo orzechowego (kupnego)






Jak zrobić:

posiekane morele namocz w letniej wodzie, odstaw. 

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj, szybko zagnieć gładkie ciasto.

Rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 0.3-0.4cm. Wytnij krążki o średnicy 3cm. Przenieś je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz w 180' przez około 7-9 minut, aż brzegi ciasteczek będą delikatnie złociste. Po upieczeniu wystudź na kratce.

Przygotuj krem:

odciśnij morele, zblenduj je z daktylami, syropem klonowym i masłem migdałowym na krem. Nałóż porcje kremu na ciasteczko, przykryj je drugim i delikatnie dociśnij. Możesz posypać cukrem pudrem ze zmielonego cukru kokosowego albo zmielonych wiórków kokosowych.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz