Kiedy nadchodzi pora dyni, a nadeszła, nie nadążam z realizacją pomysłów na nią, i na wytrawnie i na słodko.
Przyznam, że dynia w słodyczach, kombinowanie takich przepisów, to mnie pociąga najbardziej. Kiedyś moim ulubionym deserem była tarta z nadzieniem dyniowo serowym, w którym dynia jest przyprawiona korzennie, trochę piernikowo, a dynia jest do tego stworzona. Jako warzywo, daje świetną masę, ma doskonałą konsystencję, o barwie nie wspominając. Dynię można przetwarzać na wiele sposobów, piec, gotować, smażyć, czy gotować na parze, a każdy ma swoje zastosowania.
Dzisiaj dynia wystąpi w kolejnym z moich wegańskich słodyczy, a będzie to brownie. To jeden z popularniejszych deserów, ciągle widzę brownie na Instagramie, w grupach kulinarnych, a ja robiłam je dawno temu, w wersji tradycyjnej, z jajkami i masłem. To było jeszcze wtedy kiedy nie myśleliśmy za dużo o glutenie czy zaletach albo szkodliwości nabiału. A ja zawsze myślałam, że mnie to nie będzie dotyczyło, że o ile dieta wegetariańska jest do przyjęcia, bo bez jedzenia mięsa wyobrażam sobie życie, to wegańska na pewno nie. Jak piec bez masła czy jajek? No można, ale co to za smak. O nieużywaniu białego cukru też długo nie chciałam słyszeć, stewia, erytrol czy ksylitol, nie dla mnie, nawet moje kubki smakowe się buntowały.
A teraz? Teraz jestem na diecie wegańskiej, beglutenowej i nie używam białego cukru, co wcale nie znaczy, że nie gotuję tradycyjnie. Kiedy ważniejsza jest dla mnie ciekawa kuchnia jakiegoś regionu, skupiam się na smakach i potrawach, jem i próbuję. Obok tego gotowania jest moja pasja, to słodycze wegańskie, ale nie tylko wegańskie, jednocześnie zdrowe, i tych znajdziecie na blogu sporo, i mam nadzieję, że coraz więcej.
Składniki:
na blaszkę 20cm x 25cm
masa dyniowa:
200g dyni
100g miękkiego serka sojowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu, może być więcej
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 łyżki cukru kokosowego
masa brownie:
200g gorzkiej czekolady
200g mąki orkiszowej jasnej TYP 700
200g cukru kokosowego
2 jabłka, obrane i starte na tarce o średnich oczkach
50g dobrego kakao
100ml oleju kokosowego płynnego
200ml mleka migdałowego
Jak zrobić:
masa dyniowa
dynię obierz ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. W garnuszku zagotuj wodę, do gotującej wody wrzuć dynię, gotuj przez około 10 minut, aż przy nakłuciu będzie miękka. Dobrze osusz, a potem zblenduj na papkę, powinno jej być około 200g. Wystudź całkowicie. Kiedy będzie zimna, połącz z serkiem sojowym, dopraw szczyptą soli, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową. Próbuj w trakcie przyprawiania, doprawiaj do smaku, możesz wszystkiego dodać więcej. Dodaj cukier, wymieszaj.
masa czekoladowa
wlej wodę do garnka, 2-3cm, na wierzchu ustaw żaroodporną miskę, nie powinna dotykać wody. Wsyp połamaną czekoladę, trzymaj na średnim ogniu, aż czekolada całkowicie zmięknie, nie mieszaj w trakcie, dopiero kiedy przy dotknięciu łyżką poczujesz, że czekolada jest całkowicie miękka, wymieszaj ją dobrze. Przestudź.
W misce wymieszaj mąkę z solą, kakao i cukrem, dodaj olej kokosowy, mleko migdałowe i starte jabłko, wymieszaj, dodaj roztopioną czekoladę, wymieszaj jeszcze raz, możesz to robić łyżką.
Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Masę czekoladową wyłóż do formy, wyrównaj, na niej ułóż duże kleksy masy dyniowej. Przy pomocy widelca wmieszaj masę dyniową w masę czekoladową, powinna być widoczna na wierzchu.
Piecz w 180' przez około 25-30 minut, wierzch powinien być ścięty, ale środek ciągle wilgotny. Ważne, żeby nie piec za długo, środek ma być wilgotny, pamiętaj o tym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz