To ciasto niezmiennie robi furorę na warsztatach z kuchni hiszpańskiej. Kiedy pachnie w całej Akademii pomarańczami, nawet w kwietniu czy lipcu, pachnie Świętami. To ulubiony wypiek świąteczny moich warsztatowiczów, opowiadają mi jakie wrażenie robi ciasto na rodzinie i gościach. Jest aromatyczne i wilgotne, do tego lekkie i orzeźwiające.
Składniki:
ciasto:
2 pomarańcze (około 280g), dokładnie umyte
5 jajek, białka i żółtka oddzielone
1 kubek drobnego cukru
2 i 1/2 kubka mielonych migdałów
2 łyżki płatków migdałów, do posypania
polewa:
100g gorzkiej czekolady
1/3 kubka śmietany kremówki
1 łyżka miękkiego masła
Jak zrobić:
1. Pomarańcze zalej wodą i gotuj przez około 1 i 1/2 godziny, aż po nakłuciu widelcem będą całkowicie miękkie. Ostudź, pokrój na kawałki, usuń pestki, zblenduj na papkę.
2. Białka ubij na sztywno, dodaj połowę cukru i ubijaj jeszcze przez minutę, aż masa będzie lśniąca. Żółtka ubij z drugą połową cukru w osobnej misce. Dodaj pomarańcze i zmiksuj, aż składniki będą dobrze połączone. Wsyp mielone migdały i wymieszaj, już teraz łyżką.
Dodaj część ubitych białek i delikatnie wmieszaj w masę, dodaj resztę i połącz mieszając bardzo ostrożnie, żeby masa nie zamieniła się w mokrą papkę.
3. Masę przełóż do tortownicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180'C przez około 50 - 55 minut. Jeżeli wierzch ciasta zbrązowieje za bardzo, przykryj je folią aluminiową i piecz dalej, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź i przygotuj polewę.
polewa:
W rondelku podgrzej kremówkę a z zawrze na brzegach. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i zostaw na chwilę, aż zmięknie. Wymieszaj na gładką masę. Dodaj masło, wymieszaj. Pokryj czekoladą ciasto i posyp płatkami migdałów.
Chętnie zrobię .A jaką pojemność ma ten kubek
OdpowiedzUsuńMiło mi! A mój kubek to standard 250ml :) Pozowdzenia!
UsuńCzy pomarańcze gotujemy w skórze i zamiast mielić migdały mogę dodać gotowa mąkę migdałowa? �� Ciasto wygląda przepysznie, a myśląc o hiszpani przypominam sobie te wszystkie pyszne wypieki ❤️
OdpowiedzUsuńWiem, dopiero teraz, przepraszam! Ale tak, pomarańcze gotujemy ze skórką, aż będą zupełnie miękkie :)
Usuń