Moją pasją jest gotowanie i pieczenie, nie lubię się nudzić, wymyślam więc ciągle coś nowego. Jednak na Święta zatrzymuję się na moment, rezygnuję na tych kilka dni z mojej restrykcyjnej diety, no i wracam do moich starych, wypróbowanych przepisów, lepszych nie wymyślę. Nie wiem jeszcze kiedy znajdę na to czas, ale będę piec, bo na stole świątecznym musi być i sernik i makowiec, o pierniku nie wspomnę. A mój ulubiony to staropolski, ale też ten, krajanka piernikowa, wilgotna, pachnąca, lekko żująca. Dzielę się, a właściwie, przypominam przepis.
ciasto:
3 1/3 kubka mąki pszennej, w tym 1/2 kubka mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 opakowania przyprawy piernikowej
szczypta soli
1/2 kubka miodu
szczypta soli
1/2 kubka miodu
3/4 kubka cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
do przełożenia: powidła śliwkowe i marcepan
1/2 kostki masła
1 jajko
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
do przełożenia: powidła śliwkowe i marcepan
Marcepan:
pasta migdałowa - z przepisu poniżej
1/2 kubka cukru pudru
2 żółtka
1/3 kubka mąki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
pasta migdałowa - z przepisu poniżej
1/2 kubka cukru pudru
2 żółtka
1/3 kubka mąki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Pasta migdałowa:
1 1/2 kubka migdałów mielonych migdałów
1 1/2 kubka cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli
1 1/2 kubka migdałów mielonych migdałów
1 1/2 kubka cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli
jak zrobić:
składniki wymieszaj i wyrób na gładką masę. Schłodź w lodówce, masa musi być zimna przed kolejnym etapem.
Przygotowanie marcepanu:
pastę migdałową rozetrzyj z cukrem pudrem, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
Lukier:
1 kubek cukru pudru
3 łyżki brandy (alkohol można w całości zastąpić sokiem z cytryny czy pomarańczy)
Przygotowanie marcepanu:
pastę migdałową rozetrzyj z cukrem pudrem, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
Lukier:
1 kubek cukru pudru
3 łyżki brandy (alkohol można w całości zastąpić sokiem z cytryny czy pomarańczy)
1 słoik powideł śliwkowych, najlepiej domowej roboty
jak zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 180'C. Blaszkę 36x25cm wyłóz papierem do pieczenia.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i solą, dodaj grubo posiekane orzechy i skórkę.
Miód, cukier i masło rozgrzej w dużym rondlu, dodaj przyprawę piernikową i całość wymieszaj.
Dodawaj porcjami mąkę, ciągle mieszając, ciasto powinno odchodzić od ścianek rondla.
Zdejmij z ognia, żeby lekko przestygło, dodaj jajko i wymieszaj dokładnie. Na blacie szybko wyrób ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na prostokąt wielkości rozmiarów blaszki. Jedną przenieś na spód blaszki, wyłóż na nią masę marcepanową, a na marcepanie rozprowadź warstwę powideł śliwkowych. Przykryj drugą częścią ciasta.
Piecz 25 - 30 minut, aż wierzch leciutko się zrumienił.
Wyjmij, lekko przestudź i jeszcze ciepłe polukruj. Po wystudzeniu pokrój na kawałki.
Można przechowywać w szczelnej puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz