sobota, 18 grudnia 2021

Piernik trzywarstwowy przekładany, łatwy i szybki

To piernik, który jest gwarantowanym sukcesem. Wyrasta pięknie, jest wilgotny ale nie ciężki. Można go nie przekładać, ale z warstwą morelową i marcepanową jest naprawdę wyjątkowy. Bazą mojej warstwy marcepanowej jest kasza manna, która świetnie się łączy z marcepanem, ale jeżeli wolicie krem waniliowy z jaglanki, to też będzie świetny, po całkowitym zgęstnieniu, oczywiście. Przepis na krem z jaglanki TUTAJ: krem z jaglanki , przy okazji tarty, która być może też Wam się spodoba.

Jeżeli nie zabraliście się jeszcze za piernik, polecam ten przepis. Krótki wstęp dzisiaj, ale sprzątanie czeka, o gotowaniu nie wspomnę, a po południu pędzę na warsztaty. 
















składniki:

na formę keksówkę 12 x 25cm ( albo zbliżoną wielkością )

2 kubki mąki orkiszowej jasnej
1 kubek mleka
2 jajka
1 kubek cukru
4 łyżki miodu
130g masła
2 łyżki przyprawy do piernika - użyłam gotowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej - proszku
2 małe łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki powideł śliwkowych

warstwa marcepanowa:

3 łyżki kaszy manny - ugotować w 1/2 litra mleka ( zagotować mleko, wsypać kaszę, gotować przez 10-13 min. mieszając, aż zgęstnieje )
3 łyżki cukru
100g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki
1/2 łyżeczki esencji waniliowej


warstwa morelowa:

10 -12 moreli organicznych, miękkich
brandy
2-3 łyżki mielonych migdałów
3 łyżki cukru pudru

powidła śliwkowe

polewa czekoladowa:

80ml śmietany kremówki 30%
80g gorzkiej czekolady

Uwaga: kubek = 250ml






jak zrobić:

w rondelku podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia, masło, mleko, cukier, miód, kakao, przyprawę piernikową i kawę rozpuszczalną, bardzo dobrze wymieszaj. Mieszaninę wystudź, wtedy dodaj powidła śliwkowe i żółtka. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Dodaj do wystudzonej mieszaniny, wymieszaj mikserem. 
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wmieszaj w masę. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż do niej masę. Piekarnik rozgrzej do 180' i piecz przez około 60 minut, do suchego patyczka.
Upieczony piernik zostaw w formie przez kilkanaście minut, potem przełóż na kratkę i zostaw do wystygnięcia.

Przygotuj masy do przełożenia:
ugotowaną kaszę mannę ubij mikserem z pokrojonym marcepanem, cukrem i esencją waniliową, wystudź całkowicie - powinna być w miarę gęsta.

Morele pokrój w drobne kawałki, zalej brandy tylko tak, żeby je przykryła, nie więcej, odstaw na 20 minut. Lekko odsącz, zblenduj na papkę, dodaj mielone migdały i cukier puder, masa powinna być w miarę gęsta.

Wystudzony piernik przekrój na cztery blaty, wyłóż masę marcepanową na jeden, przykryj drugim, pokryj go masą morelową, przykryj trzecim, ten posmaruj powidłami, przykryj wierzchem piernika, delikatnie dociśnij.

W rondelku podgrzej kremówkę, żeby zawrzała na brzegach, wsyp posiekaną czekoladę, wduś ją w śmietanę, poczekaj 2-3 minuty, wymieszaj na gładką masę. Pokryj nią piernik, możesz posypać płatkami migdałów. Zostaw do następnego dnia zanim zaczniesz kroić.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz